<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nedgang på Oslo Børs – Blodrødt for energisektoren

Oljeprisen er ned rundt fire prosent. Oslo Børs tynges, og energisektoren ser rødt. Kongsberg Gruppen og EAM Solar går derimot motstrøms.

Publisert 15. okt. 12:14
Oppdatert 15. okt. 14:19
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 482 ord
NEDGANG: Oslo Børs Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

I 14-tiden er Hovedindeksen på Oslo Børs ned 0,8 prosent til 1.438,22 poeng. Det er omsatt for 2,5 milliarder kroner.

Oljeprisen

Desember-kontrakten for Brent-olje er ned 4,1 prosent til 74,31 dollar. Til sammenligning ble et fat nordsjøolje omsatt for 77,47 dollar fatet ved børsslutt i Oslo mandag.

Som følge er det tungt for de fleste energiselskaper, da Oslo Energy Index er ned 3,2 prosent. Blant tungvekterne i indeksen er Equinor ned 3,0 prosent til 266,35 kroner, Aker BP faller rundt 3,6 prosent til 230,80 kroner, mens Vår Energi er ned 3,6 prosent til 34,71 kroner.

Sistnevnte har utnevnt Carlo Santopadre som ny finansdirektør, og 1. desember tiltrer Eni-veteranen.

Goldman Sachs skriver i en morgenbriefing: «Oljeprisen er ned nesten 4 prosent på grunn av en artikkel fra Washington Post som antyder at Netanyahu ble enig med Biden forrige onsdag om å unngå iranske olje- og atommål (rart at dette tok fem dager å komme frem). Markedet ser dette som en betydelig de-eskalering, og krigspremien i oljeprisen fordamper».

Krisemelding

Arctic Bioscience er ned hele 77,9 prosent til 2,88 kroner. Selskapets HeROPA-studie innenfor psoriasis har ikke vist noen signifikant effekt 6 måneder inn i fase-2-studien.

– At selskapet holder på å gå tom for penger, kombinert med at det er veldig stor usikkerhet rundt om teknologien har noen effekt, gjør at ting ser veldig dårlig ut, sier DNB-analytiker Geir Hiller Holom til Finansavisen.

Himmelferd

EAM Solar fortsetter den nylige himmelferden, og er tirsdag opp 57,5 prosent til 6,00 kroner. På mandag steg aksjen 130,9 prosent. Den siste uken er aksjen opp 781,0 prosent.

I morgen skal det holdes generalforsamling hvor det skal stemmes over en fortrinnsrettsemisjon.

Denne nyheten kom samtidig som at selskapet har anket beslutningen i straffesaken i Milano fra 4. juli. Straffesaken omhandler kjøpet av 31 solkraftverk i Italia i 2014, hvor forutsetningen for kjøpet var at solparkene inngikk i den italienske subsidieordningen med garanterte inntekter i 20 år.

En måned senere varslet italienske myndigheter at de hadde startet etterforskning av enkeltpersoner på selgersiden, og det viste seg at subsidiene var oppnådd ved å forfalske dokumenter.

Mandag ble det kjent at en av fire EAM Solar-kraftverk i Italia får subsideordning.

KOG mot all time-high

Kongsberg Gruppen stiger 1,3 prosent til 1.132 kroner. Storaksjonær Erik Must har for første gang solgt KOG-aksjer, og solgt over 88 tusen aksjer, og sitter nå igjen med 100.000 aksjer.

Mowi meldte tirsdag morgen om rekordhøyt slaktevolum i tredje kvartal. Operasjonelt driftsresultat endte i perioden på cirka 173 millioner euro, mot et ventet resultat på 178 millioner. Aksjen stiger 1,2 prosent til 196,55 kroner.

Schibsted har annonsert prisendringer for Finn Eiendom for 2025 hvor kostnadene for de forskjellige prispakkene vil variere basert på eiendommenes prisantydning. Analytikere ser positivt på endringene, skriver TDN Direkt. A-aksjen stiger 6,6 prosent til 351,00 kroner.