<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Advarer DNB etter Carnegie-kjøpet

Analytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier kaller prisen for «fair», men mister banken nøkkelansatte fra Carnegie har de overbetalt. Enkelte mener prisen er litt på den dyre siden.

Publisert 21. okt.
Oppdatert 21. okt.
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 823 ord
Article lead
lead
ADVARER: Analytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier mener prisen er fair, men gir en liten advarsel til DNB.  FOTO: Iván Kverme
ADVARER: Analytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier mener prisen er fair, men gir en liten advarsel til DNB.  FOTO: Iván Kverme

DNBs kjøp av Carnegie vil etter all sannsynlighet føre til store endringer for de ansatte i begge bankene. Analytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier mener det er svært viktig for DNBs del å bevare kompetansen i Carnegie.

«Historisk har banker vært veldig flinke til å ødelegge verdier som dette, så hvis DNB over tid kan snu dette til deres fordel uten å tape nøkkelansatte vil det være en stor bragd og gi verdi. Hvis ikke har de kastet bort mye og overbetalt for Carnegie», skriver Gjerland i en oppdatering til kundene mandag.

Samtidig mener han prisen på 12 milliarder svenske kroner er «fair» og skriver at DNB har forsøkt å bryte seg inn i det svenske markedet innen investment banking i flere år uten suksess.

Forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg er kunde av både DNB og Carnegie, og fondet eier samtidig aksjer for 3 milliarder kroner i DNB. Han påpeker noe av det samme.

– Det er to meglerhus vi har hatt god relasjon til. Det er to flinke som går sammen, så får vi håpe de bevarer kompetansen og at synergier ikke blir for viktig, sier Eriksrød til Finansavisen.

Han mener prisingen ser grei ut, men påpeker at man ikke har all info.

– Det er en relativt liten transaksjon opp mot DNBs størrelse, så det gir ikke store kursutslag, men det er positivt at de får et bedre fotavtrykk i nabolandet. DNB har hatt nordiske ambisjoner lenge og det setter fart på utviklingen. Det er tungt å starte fra scratch, sier Alfred Berg-forvalter Leif Eriksrød.

STORKUNDE: Leif Eriksrød i Alfred Berg er kunde av både DNB og Carnegie. Foto: Iván Kverme

Ser økt inntjening

Analytiker Jan Markus Karoliussen i SpareBank 1 Markets skriver i en oppdatering at transaksjonen vil styrke DNBs kapitallette virksomheter, øke inntjeningen fra meglerhus og forvaltning med rundt 22 prosent. I tillegg vil DNB styrke sin posisjon i det nordiske markedet.

Karoliussen tror oppkjøpet vil gjøre at DNBs årlige inntjening pr. aksje vil øke med rundt 2,6 prosent.

«Vi ser på denne transaksjonen som positivt for DNB. Selv om prisen på 12 ganger estimert inntjening ikke skriker billig, tror vi synergiene vil bedre ligningen. Når det gjelder estimater og verdsettelse, forventer vi at den umiddelbare reaksjonen å være marginalt positiv», heter det i oppdateringen.

Dyrt?

Analytiker Johan Ekblom i den sveitsiske investeringsbanken UBS sier til Finansavisen at oppkjøpet absolutt ikke er overraskende.

– Hvis man har vært på DNBs kapitalmarkedsdager de seneste fem årene og hørt hvordan de vil vokse i fremtiden, så kan de krysse av flere bokser med dette kjøpet. Strategisk er denne transaksjonen veldig fornuftig, sier Ekblom, som sitter på London-kontoret til UBS.

Han mener det bør være synergier, spesielt på utgiftssiden, og så gjenstår det å se om det også er synergier på inntektssiden, ifølge ham. 

– Men for at dette kjøpet skal bli en suksesshistorie, må du se en bedring i markedet for investment banking. Dette kjøpet viser egentlig at DNB må ha et optimistisk syn på fremtiden. Jeg vil ikke si at de betaler dyrt, men du må være ganske optimistisk for å klare 15 prosents kapitalavkastning.

Citi-analytiker Shrey Srivastava skriver i en oppdatering at DNB betaler omtrent 16 ganger inntjeningen i 2024, mens DNB for øyeblikket handles til 9 ganger årets inntjening.

«Oppkjøpet gir DNB et fotfeste utenfor Norge og innen privatbank/kapitalforvaltning, med majoriteten av inntektene registrert i Sverige. Det er imidlertid relativt dyrt, og vi mener at dette vil ha en relativt marginal effekt på inntjeningen sammenlignet med netto renteinntekter og kostnadspress vi tidligere har diskutert», skriver han.

SPÅR MINDRE TILBAKEKJØP: Arctic Securities-analytiker Roy Tilley spår mindre tilbakekjøp av aksjer fra DNB som følge av oppkjøpet av Carnegie. Foto: Brian Cliff Olguin

Vil påvirke tilbakekjøp

Transaksjonen forventes å påvirke DNBs kjernekapitaldekning (CET 1) negativt med omtrent 120 basispunkter, hovedsakelig på grunn av goodwill, ettersom kjøpesummen tilsier en P/B-multippel på rundt 3 ganger Carnegies siste rapporterte egenkapital.

Flere analytikere peker på at oppkjøpet kan påvirke DNBs evne til å gjøre tilbakekjøp av aksjer negativt.

«DNB uttaler at transaksjonen ikke vil påvirke utbyttepolitikken, men basert på kapitalposisjonen i første halvår 2025 tror vi tilbakekjøpsestimatene vil reduseres noe for å reflektere en mindre kapitalbuffer», skriver Arctic Securities-analytiker Roy Tilley i en oppdatering.

Etter oppkjøpet vil DNBs kjernekapitaldekning være på 17,8 prosent, men det regulatoriske kravet var på 15,6 prosent og Finanstilsynet forventning er 16,9 prosent.

«Det ligger en ledelsesbuffer som DNB ikke har spesifisert, men som vi antar ligger mellom 50–100 basispunkter. Derfor vil transaksjonen sannsynligvis eliminere muligheten for tilbakekjøp av aksjer på kort sikt, men vil ikke endre selskapets utbyttepolitikk», skriver analysesjef Hans Rettedal Christiansen i Danske Bank Markets.

-OPTIMISTISK: Johan Ekblom, analytiker i UBS. FOTO: UBS

SEB-analytiker Thomas Svendsen trekker i likhet med sine analytikerkollegaer frem at oppkjøpet vil påvirke mulighetene for tilbakekjøp.

«Carnegies annualiserte resultat hittil i år er omtrent 740 millioner kroner. Dermed er den innledende P/E-multippelen høy på 17-gangeren inkludert engangseffekter. DNB sier at den underliggende P/E-en er 12 før synergier. Svakt negativt for aksjen», skriver han.