<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Investorer unngår Kina

Økende spenninger mellom Vesten og Kina fører til at investorer strømmer til vekstmarkedsfond som utelukker Kina.

Publisert 23. okt.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 331 ord
Article lead
lead
DROPPES: Investorer mener Kina og Xi Jinping er blitt for dominerende, og søker derfor fond som kan tilby «Kina-frie soner». Her fra et besøk i Serbia tidligere i år.  Foto: Bloomberg
DROPPES: Investorer mener Kina og Xi Jinping er blitt for dominerende, og søker derfor fond som kan tilby «Kina-frie soner». Her fra et besøk i Serbia tidligere i år.  Foto: Bloomberg

Investorer strømmer til fremvoksende markedsfond som ekskluderer Kina, til tross for den nylige oppgangen i kinesiske aksjer, skriver Financial Times

Bekymringer knyttet til økende spenninger mellom «Midtens rike» og Vesten har gjort at flere unngår Kina.

Flere investeringsselskaper melder at kundene ser på Kinas økonomi som for stor og risikabel å håndtere sammen med andre utviklingsland som India. Dette fører til en betydelig endring i investeringene i fremvoksende markeder. 

Ny fondsklasse

Franklin Templeton er det seneste selskapet som har lansert et såkalt «ex-Kina»-fond, som er en del av en fondsklasse som har økt med 75 prosent i år til over 26 milliarder dollar, viser data fra Morningstar.

Kina utgjør nå en fjerdedel av MSCI-indeks for utviklingsmarkeder, ned fra tidligere 40 prosent, men blir likevel sett på som for dominerende av mange investorer. 

Dette har ført til det som egentlig er en ny aktivaklasse ettersom investorer nå skiller ut kinesiske aksjer fra porteføljer for å øke eksponeringen mot India, Taiwan og andre markeder, skriver FT.

Så langt i år har «ex-Kina»-aksjefond fått netto inntekter på 10 milliarder dollar, noe som overgår summen av pengeinnstrømningene til bredere fremvoksende markedsfond. Antallet slike fond globalt har nesten doblet seg til 70 de siste to årene.

Noen investorer uttrykker også bekymring for mulige fremtidige sanksjoner mot kinesiske selskaper, delvis på grunn av erfaringene fra investeringskollapsen i Russland etter invasjonen av Ukraina. I tillegg har store pensjonsfond i USA redusert sin eksponering mot Kina på grunn av nasjonale sikkerhetsbekymringer.

Russlands største støttespiller

Tidligere i oktober uttalte Blackrock-sjef Larry Fink at Kina er Russlands «største støttespiller» og at vestlige selskaper bør revurdere sine bånd til Kina, skriver Bloomberg.

– Ukraina er rett ved vår dørstokk, og jeg er overrasket over at det ikke er flere spørsmål eller krav — dere støtter vår fiende, vi investerer milliarder av dollar i å støtte Ukrainas overlevelse, og det bør ha en kostnad,» sa sjefen for verdens største kapitalforvalter under en paneldiskusjon på Berlin Global Dialogue-konferansen.

– Russlands største og viktigste støttespiller er Kina. Og det må i det minste diskuteres, la han til.