<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Innfrir lån, unngår skyhøy rente

Color Group innfrir sitt hybrid-obligasjonslån før årsskiftet og unngår en rente på 17 prosent.

Publisert 24. okt.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 304 ord
Article lead
lead
KVITTER SEG MED DYRT LÅN: Color Groups konsernsjef Trond Kleivdal. Foto: Color Line
KVITTER SEG MED DYRT LÅN: Color Groups konsernsjef Trond Kleivdal. Foto: Color Line

Corona-krisen førte til at flere av Color Lines ferger ble liggende i havn etter at passasjertrafikken stanset over natten midt i mars 2020. Det ledet til en massiv inntjeningskollaps for selskapet, som eies av Olav Nils Sunde-familien gjennom O.N. Sunde.

I kjølvannet av milliardtapene opptok Color Group et evigvarende hybrid-obligasjonslån på 800 millioner kroner med høy rente. 

Da første del av lånet på 500 millioner kroner ble lagt ut for fire år siden ble renten satt til 12,27 prosent. I april 2021 hentet selskapet ytterligere 300 millioner kroner til samme betingelser.

Nå tar Color Group sikte på å innfri lånet i desember. Torsdag ble hovedstolen redusert mot egenbeholdningen på 176 millioner kroner til 624 millioner kroner som et ledd i forberedelsene til å kvitte seg med denne gjelden.

Alternativet til full innfrielse hadde vært en økning av den årlige kupongen med fem prosentpoeng, slik at renten ville blitt 17 prosent.

– Hensiktsmessig

– Lånet ble utstedt med 800 millioner kroner og over årene har vi kjøp tilbake cirka 176 millioner kroner. I forbindelse med at vi har en opsjon i desember på å kjøpe hele lånet til pari kurs er det hensiktsmessig å nedskrive egenbeholdningen, slik at det nye netto utestående lånet blir 623,7 millioner kroner, sier O.N. Sundes finansdirektør Bjørn Paulsen til Finansavisen.

I fjor ble Color Groups netto utestående rentebærende gjeld redusert med 655 millioner kroner til 3.750 millioner kroner. 

Ved årsskiftet var netto rentebærende gjeld på konsernbasis i O.N. Sunde – etter fradrag av bankinnskudd og likvide aksjer – 5.014 millioner, en reduksjon på 550 millioner kroner fra utgangen av 2022.

Bokført egenkapital var på konsernbasis opp med 237 millioner kroner til 2.137 millioner kroner, mens egenkapitalen i morselskapet beløp seg til 4.780 millioner kroner.