<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Et todelt Tyskland

En metaforisk Berlin-mur splitter det tyske aksjemarkedet – mellom enorme fiaskoer og tilsvarende suksesser.

Publisert 17. nov. 2024
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 4 ord
Article lead
+ mer
lead
BØRSKOLLAPS: Det store Bayer-konsernet har stupt 20 prosent på børs, til det laveste nivået på 20 år, etter selskapets tredjekvartalsrapport på tirsdag. Foto: NTB
BØRSKOLLAPS: Det store Bayer-konsernet har stupt 20 prosent på børs, til det laveste nivået på 20 år, etter selskapets tredjekvartalsrapport på tirsdag. Foto: NTB

2024 har ikke vært noe kjempeår for tysk økonomi.

Ikke bare røk de ut av fotball-EM på hjemmebane allerede i kvartfinalen, i høst har attpåtil regjeringen kollapset i det ellers så stabile landet.

Bakgrunnen er den svake utviklingen for tysk økonomi, som går inn i sitt andre år med nedgang. Nettopp uenighet om hvordan veksten skal gjenopprettes har bidratt til å utløse et politisk kaos som kan komme til å tvinge frem nyvalg tidlig neste år.

Tysk økonomi står fast i en strukturell krise, ifølge Ifo-instituttet, som i sin rapport tidligere i høst pekte på at en rekke tyske selskaper sitter fast i gammeldagse forretningsmodeller og sliter med å tilpasse seg en endret verdensøkonomi. Særlig har konkurransen fra Kina svekket tradisjonstung tysk industri.

Det tyske aksjemarkedet har i 2024 gitt uvanlige muligheter for aktive aksjeplukkere

Mye tyder på at Tyskland vil underprestere relativt til andre avanserte økonomier også neste år, ifølge en nylig rapport fra German Council of Economic Experts. Tyskerne har en relativt underutviklet tjenestesektor sammenlignet med andre vesteuropeiske land, og der ligger det et potensial, men utsiktene til tollmurer for europeisk eksport til USA under Trump-regjeringen hjelper lite på humøret.

Det tyske aksjemarkedet har i 2024 gitt uvanlige muligheter for aktive aksjeplukkere – særlig de som har shorting som en del av mandatet. Når Frankfurt-børsens ledende DAX40-indeks likevel er opp 15 prosent hittil i år, er det en påminnelse om hvor store utslag markedsvekt i enkeltselskaper kan gi. Særlig én stor suksess dekker over en rekke fiaskoer.

Mer om det senere, for fiaskoer er det nok av. La oss se på et eksempel.

Ødela feststemningen

I år vant fotballaget Bayer Leverkusen den hjemlige Bundesligaen for første gang noensinne, attpåtil ubeseiret i seriespillet, og utløste kollektiv ekstase i den vesttyske industribyen.

Men på kort tid har stemningen surnet betraktelig – takket være byens andre stolthet, det store Bayer-konsernet, hvis arbeidere i sin tid startet opp nevnte fotballag.

Seks år senere må det trygt kunne sies å være et av de mest mislykkede oppkjøpene noensinne

Etter selskapets tredjekvartalsrapport på tirsdag har aksjekursen stupt 20 prosent, til det laveste nivået på 20 år. Hittil i år er Bayer-aksjen ned 40 prosent, og fra toppnoteringen i 2015 er nedgangen på 85 prosent.

I tredjekvartalsrapporten varslet Bayer resultatnedgang for 2025, tredje år på rad, grunnet svak etterspørsel etter landbruksprodukter. Nå skal det kuttes i antallet ansatte, mens planer om å splitte opp og selge ut forretningsenheter er satt på vent.

Men mye hadde gått galt for selskapet lenge før i år.

Tidenes dårligste oppkjøp?

I 2018 gjennomførte Bayer sitt største oppkjøp noensinne. Selskapet la 63 milliarder dollar på bordet for å overta amerikanske Monsanto, en sum som omtrent tilsvarer tre ganger Bayers nåværende markedsverdi.

Seks år senere må det trygt kunne sies å være et av de mest mislykkede oppkjøpene noensinne, spesielt gitt størrelsesordenen. Monsanto, en produsent av agrokjemiske produkter som for eksempel plantevernmidler, får mye av skylden for Bayers uføre: ugressmiddelet Roundup har vært i sentrum for en rekke søksmål i USA.

Allerede i 2019 ble selskapet dømt til å betale 81 millioner dollar i erstatning til en amerikansk pensjonist, som hevdet kreftsykdommen hans skyldtes bruk av Roundup. I 2020 betalte Bayer ut totalt 10 milliarder dollar i en rekke lignende søksmål. Selv om selskapet i noen tilfeller har vunnet i retten, gjenstår tusenvis av søksmål som gir vedvarende usikkerhet rundt fremtidige kostnader.

DAX40 har altså flere interessante caser i et uvanlig delt aksjemarked

Bayer sliter også med patenter som utløper, men den amerikanske toppsjefen Bill Anderson prøver å finne noe positivt, og trekker frem lovende lanseringer av de nye legemidlene Nubeqa (prostatakreft) og Kerendia (nyresykdommer).

Inntil videre er det imidlertid få som roper kjøp av Bayer-aksjen selv på disse lave nivåene.

Reddet av AI

Heldigvis finnes det også flere gode selskaper i Tyskland. Tyske indeksfond kan rette en særlig stor takk til sitt største selskap.

Programvareleverandøren SAP utgjør 13 prosent av indeksvektingen, og etter nesten 60 prosent kursoppgang siden årsskiftet, verdsettes selskapet til rundt 270 milliarder euro. Med den farten nærmer det seg faktisk å bli dobbelt så verdifullt som Siemens på andreplass.

I tredje kvartal rapportere SAP en omsetningsvekst på ni prosent år-for-år, og 25 prosent vekst for skytjenester. Flere kjente, internasjonale butikkjeder har kommet om bord som nye kunder: Sainsbury’s i Storbritannia, Mercado Libre i Sør-Amerika og Schwarz Group i Sveits har alle valgt seg SAPs RISE-pakke, et skybasert ERP-system med en dæsj generativ AI. Kunstig intelligens er fortsatt hot i aksjemarkedene, så her har Tyskland en fremtidsrettet motvekt til de slitne industriselskapene.

DAX40 har altså flere interessante caser i et uvanlig delt aksjemarked. Man kan spekulere i et comeback for Bayer, satse på at SAP vil fortsette sin veldrevne vekstreise, eller ta en nærmere titt på de 38 andre selskapene med høyst varierende kursutvikling i år.

Henrik Sommerfelt

Head of Scandinavia, CMC Markets