<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

DNB skal bli enda mer lønnsomme

DNB hadde tidligere mål om egenkapitalavkastning på over 13 prosent. Nå er målet blitt oppjustert til over 14 prosent. – En krevende målsetning, skriver Hans Rettedal Christiansen.

Publisert 19. nov.
Oppdatert 19. nov.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 635 ord
Article lead
lead
NYE MÅL: Konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB inviterte tirsdag til kapitalmarkedsdag i London.  Foto: Eivind Yggeseth
NYE MÅL: Konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB inviterte tirsdag til kapitalmarkedsdag i London.  Foto: Eivind Yggeseth

DNB inviterte tirsdag analytikere og investorer til London-kontoret for å snakke om finansielle mål. Øynene var spesielt rettet mot egenkapitalavkastningen – som er det viktigste nøkkeltallet å følge med på for investorene.

På forhånd var det flere analytikere som trodde at målet om egenkapitalavkastning skulle være på minst 14 prosent i perioden 2025-2027. Fasit viste over 14 prosent, opp fra det tidligere målet på over 13 prosent. Ifølge Danske Bank Markets ligger nåværende konsensus på 13,6 prosent.

«Vi er overrasket over at DNB hever sitt mål for egenkapitalavkastning til over 14 prosent (vårt estimat ligger på rundt 13 prosent) og vurderer det som en ambisiøs og krevende målsetning, selv med bankens nylige resultater. Et viktig spørsmål er hvilken normalisert netto renteinntektsmargin dette målet baserer seg på for at DNB skal kunne levere», skriver analysesjef Hans Rettedal Christiansen i Danske Bank Markets i en kundeoppdatering.

OVERRASKET: Analytiker Hans Rettedal Christensen i Danske Bank lot seg overraske over DNBs nye mål. Foto: Danske Bank

Carnegie drar lasset

Han understreker at dette er et sterkt signal å sende til markedet.

«Videre signaliserer det økt fokus fra DNB på inntektsdiversifisering, spesielt knyttet til honorarer og provisjoner. Vi merker oss at vekstambisjonen for provisjonsinntekter er økt til over 9 prosent (mot tidligere 4–5 prosent), noe vi tror hovedsakelig er relatert til Carnegie-transaksjonen», skriver Rettedal Christiansen.

ABG Sundal Collier-analytiker Jan Erik Gjerland har følgende vurdering av kapitalmarkedsdagen til DNB:

– Det ser ut til at de finansielle målene er som vi forventet, og jeg tror det også gjelder for konsensus. Utbyttepolitikken var lik, og det var ellers mye av det samme. Det er positivt at vi får mer info om de potensielle Carnegie-inntektssynergiene på 800 millioner. De nevner ikke så mye mer på kostnadssiden, men Kjerstin Braathen mener at DNB fokuserer på inntektssynergiene, sier han.

DNB skriver i børsmeldingen at det har et solid grunnlag for fortsatt lønnsom vekst basert på bankens markedsposisjoner.

– Vi vil bygge videre på den ledende posisjonen vi har i alle våre kundesegmenter for å skape økt kundeverdi gjennom våre førsteklasses digitale løsninger og solide konkurransekraft. Og med oppkjøpet av Carnegie styrkes vår evne til å betjene og støtte våre nordiske og globale kunder ytterligere, sier konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB.

«DNBs utsikter understøttes av en solid norsk økonomi med lav arbeidsledighet og sterk evne til å tåle dagens rentenivåer. Aktivitetsnivået i den norske økonomien er ventet å øke ytterligere i årene framover», skriver banken i børsmeldingen.

SOM FORVENTET: ABG-analytiker Jan Erik Gjerland mener de nye finansielle målene til DNB var som forventet. Foto: Thomas Bjørnflaten

Skal øke provisjonsinntektene

Videre forespeiler DNB en kostnadsgrad på under 40 prosent, som er uendret fra forrige kapitalmarkedsdag. Målet er å dele ut over 50 prosent av resultatet i utbytte til aksjonærene, med økt nominelt utbytte pr. aksje for hvert år.

«Når det gjelder kapitalposisjonen, understreker DNB at de har en solid kapitalbase, men gir ingen ny informasjon om tilbakekjøp av aksjer, utover å gjenta at overskuddskapital forventes brukt til dette over tid. En slide viser imidlertid at DNB Livsforsikring har et samlet utbyttepotensial på 30 milliarder kroner fordelt over de neste ti årene», skriver skriver Rettedal Christiansen.

Kjernekapitaldekningen (CET1) skal være på over 16,7 prosent, som er uendret fra forrige kapitalmarkedsdag. I tillegg er DNBs mål en årlig utlånsvekst på 3-4 prosent over tid, samt årlig vekst i provisjonsinntekter på over 9 prosent. Tidligere var målet å øke provisjonsinntektene med 4-5 prosent årlig.

De siste fire kvartalene har DNB levert knallsterke resultater, og egenkapitalavkastningen har vært over 16 prosent. Så gode tall har ikke storbanken levert siden før finanskrisen.

Fra 2014 til 2021 hadde DNB mål om egenkapitalavkastning på mer enn 12 prosent, noe de ikke greide å oppnå.

Investorene svarte med å sende opp DNB-aksjen fra minus 0,5 til pluss 0,1 prosent rett etter at presentasjonsmaterialet ble publisert. Så snudde aksjekursen litt ned igjen, og i skrivende stund omsettes DNB-aksjen for 229,60 kroner.