<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trumps toller: Verdens største usikkerhet

Flere er overrasket over at ikke president Donald Trump innførte toller med en gang han inntok Det hvite hus. – Utfallet er svært, svært bredt, sier sentralbanksjef Jerome Powell. 

Publisert 30. jan.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
Article lead
STOR USIKKERHET: En av verdens største usikkerheter er hvordan Trumps toll-strategi vil se ut.  FOTO: Trump Vance Transition Team

President Donald Trumps tollplaner er den store usikkerheten i verdensøkonomien akkurat nå – og det er delvis fordi teamet hans fortsatt prøver å finne ut hva de skal gjøre, det skriver Bloomberg

Trump har truet med nye avgifter på Mexico, Canada og Kina, men har ennå ikke innført noen. Tiltak han har gjennomført er skritt mot å øke energiproduksjonen, begrense immigrasjon og omforme den føderale arbeidsstyrken. I stedet instruerte Trumps handelsnotat på dag én teamet hans til å undersøke urettferdige handelspraksiser globalt og undersøke om Beijing hadde overholdt en avtale fra 2020.

Ikke bestemt seg

En brå overgang til proteksjonisme i USA har potensial til å snu opp ned på økonomier og markeder over hele verden, så regjeringer, bedrifter og investorer er desperate etter en plan. 

Sentralbanksjef Jerome Powell understreket usikkerheten på pressekonferansen sin onsdag og sa at spekteret av mulige tollkonsekvenser er «svært, svært bredt.»

Trump-teamet diskuterer fortsatt grunnleggende spørsmål rundt tollpolitikken. Blant spørsmålene som diskuteres, er om avgiftene bør innføres generelt eller rettes mot spesifikke land og industrier, og om de bør være gjensidige.

Under valgkampen sa Trump at han ville bruke toll for å øke inntektene, redusere USAs handelsunderskudd og bringe industrien tilbake til landet. USA har per nå betydelige handelsunderskudd med EU, Kina, Canada og Mexico. 

Han lovet en avgift på 10 til 20 prosent på alle importerte varer, samt tollsatser på opptil 60 prosent for Kina. Siden valgseieren i november har han også truet med en 25 prosent toll på produkter fra Canada og Mexico, USAs to største handelspartnere. Han har sagt at tollene skal innføres 1. februar. 

Forhandlingskort 

Den amerikanske presidenten har tidligere uttalt at han «har stoppet kriger mer toller.» Trump er kjent for å bruke USAs økonomiske makt, der han truer med toller for å oppnå det han ønsker seg. Det har han allerede vist i sin andre presidentperiode. 

Nylig brukte Trump toller som forhandlingskort i forbindelse med at Colombia ikke ville la amerikanske militærfly lande i landet. Flyene hadde med seg illegale innvandrere som hadde krysset grensen inn til USA ulovlig. Trump innførte en nød-toll på colombianske varer på 25 prosent og uttalte at «dette er bare starten.» Etter litt diskusjon frem og tilbake godtok den colombianske presidenten å la flyene lande og å ta imot de illegale innvandrerne. 

«Det vil sannsynligvis bare oppmuntre Trump til å bruke toll i ukene og månedene fremover,» sa Stephen Moore, en uformell økonomisk rådgiver for presidenten om situasjonen. 

Nasjonal sikkerhet

Noen medlemmer av Trumps økonomiske team mener det er tegn på at investorer begynner å venne seg til tolltrusler, noe som betyr at administrasjonen kan bruke dem uten å skape for mye uro. Likevel vil den virkelige testen komme når nye importavgifter faktisk innføres.

«Hvis det fører til litt inflasjon, men er bra for nasjonal sikkerhet, så får det være,» sa Jamie Dimon, adm. direktør i JPMorgan. 

MEKTIG: Jamie Dimon, adm. direktør i JPMorgan er kjent som en av verdens mektigste bankmenn. FOTO: Al Drago