Blytungt i serveringsbransjen
I januar gikk 46 restauranter og serveringssteder konkurs tilsvarende en oppgang på 44 prosent. – Bransjen opererer med lave marginer, sier Siri Jensen i Fair Collection.

I januar gikk 359 bedrifter konkurs, en økning på 3 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge Fair Collection. Blant disse var 46 restauranter og serveringssteder, en oppgang på hele 44 prosent.
– Bransjen opererer med lave marginer, og januar er historisk sett en tung måned. Mange restauranteiere har nok opplevd tomme lokaler etter julehøytiden og sliter med å opprettholde kontantstrømmen. Uten reserver til å dekke løpende utgifter blir veien til konkurs kort, sier daglig leder Siri Jensen i inkassoselskapet Fair Collection.
Totalt har konkursene i januar etterlatt 1.189 ansatte i en usikker arbeidssituasjon og medført en samlet tapt omsetning på 2,6 milliarder kroner.
Svak optimisme i næringslivet
NHO forventer økt aktivitetsvekst fremover, delvis drevet av et mulig rentekutt fra Norges Bank i mars. Likevel er optimismen fortsatt lav sammenlignet med tidligere perioder.
– Prisvekst og usikkerhet har gjort at både bedrifter og husholdninger har utsatt investeringer og redusert forbruket. Dette har spesielt rammet serveringsbransjen, bygg- og anleggssektoren samt detaljhandelen, sier Jensen.
Konkursene har truffet enkelte regioner hardere enn andre. I Agder var økningen på 83 prosent sammenlignet med januar i fjor, mens Telemark så en oppgang på 80 prosent. I Akershus steg konkursene med 27 prosent. Samtidig var det en markant nedgang i Finnmark og Vestfold, hvor antallet konkurser falt med henholdsvis 60 og 33 prosent.
Den kraftige konkursøkningen i serveringsbransjen vitner om en krevende start på året. Dersom trenden fortsetter, kan 2025 bli et av de verste årene for norske serveringssteder på lang tid.