<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Overrasker med dyrere matvarer

General Mills-kursen steg onsdag, etter at den amerikanske matvareprodusenten la frem uventet sterke topp- og bunnlinjetall. Prisøkninger var nøkkelen.

Publisert 20. sep. 2023
Oppdatert 20. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 291 ord
MED LUBNE MARGINER: General Mills, som blant annet eier merket Pillsbury, opererte med en bruttomargin på 36,1 prosent i sitt seneste regnskapskvartal. Foto: Bloomberg

Matvareprodusenter regnes som en «trygg havn» i perioder med høy inflasjon, ettersom «alle må spise og drikke». Amerikanske General Mills overrasket så gar positivt i sitt første regnskapskvartal, på både topp- og bunnlinjen. Selskapet bak kjente merker som Pillsburys, Cheerios og Betty Crocker oppveide noe lavere volumer med prisøkninger. Bruttomarginen økte følgelig til 36,1 prosent, fra 30,7 prosent et år tidligere. General Mills' aksjekurs var ved firetiden onsdag marginalt høyere.

Også Stellantis – eieren av bilmerkene Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Maserati, Citroen, Opel, Peugeot og Vauxhall – var i nyhetene. Sammen med Ford og General Motors forhandler konsernet nå med fagforeningen UAW, som krever en generøs fireårig arbeidsavtale for sine 146 000 medlemmer. 

Stellantis skal ha presentert et forslag som kan resultere i stenging av 18 amerikanske fabrikker og distribusjonssentre. Planen skal strømlinjeforme virksomheten og oppnå kostnadsbesparelser, samtidig som man unngår en omfattende streik fra og med fredag. Meldingen bidro til at Stellantis-kursen steg med 3 prosent.

I Euro Stoxx 600-indeksen fikk UniCredit et kursløft på mer enn 4 prosent, etter å ha meldt at egne aksjer for opptil 2,5 milliarder euro skal kjøpes tilbake. Ledelsen påpekte at bankens kapital er godt over det som kreves, samtidig som de finansielle resultatene og utlånskvaliteten er utmerkede. I tillegg er banken visst nok «svært godt posisjonert til å tåle perioder med makroøkonomisk usikkerhet». Det er verdt å merke seg at UniCredit-kursen fremdeles er 89 prosent lavere enn toppnoteringen i april 2007.

For øvrig sank Storbritannias årlige konsumprisvekst i august til 6,7 prosent, mot ventet 7,0 prosent. Mye av inflasjonen skyldtes dyrere drivstoff, men selv ekskludert energi og matvarer utgjorde økningen 6,2 prosent. Tallene er milelangt over Bank of Englands inflasjonsmål, men mange tror likevel at de vil bidra til at torsdagens forventede renteheving blir sentralbankens siste.