<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høyeste kakaopris på 46 år

Kakaoprisen har steget 70 prosent i år. – Det er den mest ekstraordinære situasjonen jeg har sett i min karriere, sier en råvaremegler.

Publisert 28. des. 2023
Oppdatert 28. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 323 ord
HØYE PRISER: Kakaoprisen har økt markant det seneste året. Thierry Gouegnon

Kakaoprisene nådde onsdag 4.285 dollar pr. tonn på New York-børsen, det høyeste nivået siden 1978. I år har prisen allerede steget 70 prosent.

Prisene forventes å fortsette å stige fordi kakaoproduksjonen i Vest-Afrika - som står for det meste av verdens forsyning -  er ventet til å forbli ekstremt stram. Det er også økt risiko for at El Niño-induserte værforstyrrelser kan føre til tørrere vær i de største dyrkningsregionene. 

– Det er den mest ekstraordinære situasjonen jeg har sett i min karriere, sa råvaremegler Jonathan Parkman i Marex Group, og fortsetter:

– Jeg tror ikke vi har sett det verste ennå.

Hedget ut neste år

Finansdirektør Luca Zaramella i Oreo-produsenten Mondelez advarte om prispress i forrige måned.

– Kakaoprisen har steget betydelig og vi opplever prispress. Den gode nyheten er at vi er dekket for en god del av første halvår i 2024.

Bloomberg rapporterer at verdens største sjokoladeprodusenter, Hershey og Nestle, ennå ikke har følt de fullstendige effektene av høye priser fordi det kjøper kakao-futures.

– Kakaoindustrien er preget av mye forhåndssalg delvis på grunn av hvordan kakao handles i Elfenbenskysten og Ghana, sier analytiker Carlos Mera i Rabobank. 

– For eksempel pleier de å selge avlingen et år på forhånd. Det betyr at kakaoen i sjokoladen du kjøper i butikken sannsynligvis har blitt kjøpt til en mye lavere pris for et år siden, la han til.

Høyere pris i 2024

El Niño-fenomenet, som kom tilbake tidligere i år, er et naturlig klimamønster som oppstår når havtemperaturen i den østlige delen av Stillehavet stiger 0,5 grader over det langsiktige gjennomsnittet.

Dette kan medføre flere stormer og tørkeperioder. Effektene av El Niño har en tendens til å toppe seg i desember, men innvirkningen tar vanligvis tid før den sprer seg over hele kloden.

– Jeg er overrasket over at kakaoprisen er så mye høyere og at det ennå ikke er følt av forbrukerne, sa Mera.

– Den vil bli høyere og kostnaden vil bli overført til forbrukerne på et eller annet tidspunkt i 2024, la han til.