<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Siste nytt: Klokkemessen Geneva Watch Days kunne by på nye klokker fra blant andre Doxa, Daniel Roth, Micromilspec, Oris, Bulgari og Breitling. Foto: Fave Leuba, Doxa, Daniel Roth, Micromilspec, Tudor, Oris / Fotomontasje: Kapital

Siste nytt fra Sveits

Messen Geneva Watch Days i Sveits kunne by på en mengde nye klokker, blant annet et norsk innslag. Her er noen av nyhetene. 

Category iconForbruksvarer
    Publisert 16. sep.
    Lesetid: 4 minutter

    Venstrehendt vennlighet – Doxa

    For venstrehendte: Doxa Sub 300T Aristera. Foto: Doxa

    Mange store og små produsenter har gjort relativt enkle produktutvidelser ved å lage såkalte destro-modeller, hvilket innebærer en urkasse med krone og kronebeskytter (samt eventuelle andre knapper) på venstre side av urkassen. Dette i stedet for den mer konvensjonelle plasseringen på høyre side. 

    Noen foretrekker dette av rent ergonomiske grunner, at kronen ikke graver seg in i oversiden av håndleddet under bruk. Andre, eksempelvis venstrehendte, føler det er mer naturlig å ha klokken på sin høyre hånd, og at det da ser mer riktig ut at kronen faktisk er på venstresiden i stedet for at de skulle gått med en “høyrehendt” klokke på “feil” hånd. 

    Så, til en nyhet i den konteksten. Doxa har så vidt oss bekjent ikke laget en slik destro-klokke tidligere. Før nå, altså. Nytt er Doxa Sub 300T Aristera. Sub 300T er deres mest ikoniske klokke, en dykkerklokke med skikkelige retro-vibber (den er fra slutten av 60-tallet), med en like ikonisk knalloransje tallskive. Tøft. 32.200 kroner. 

    Gjenopplivet storhet – Daniel Roth

    Nytt fra LVMH: Daniel Roth er en merkevare som har fått nytt liv av luksuskonglomeratet LVMH. Til venstre en Favre Leuba, et annet merke som også ble relansert under Geneva Watch Days (endog ikke hos LVMH). Foto: Daniel Roth, Favre Leuba

    Som vi har omtalt i denne spalten tidligere, har luksusgiganten LVMH bestemt seg for å gjenopplive det prestisjefulle klokkemerket Daniel Roth. Siden den gang har det lansert sin første nye klokke, en grandios og komplisert tourbillon (synlig fra forsiden) i gult gull og med en ærlig talt litt avskrekkende pris. Modell nummer to i satsningen er samme klokke, men gjort i rosegull, til den nette sum av 155.000 sveitserfranc eller nærmere to millioner kroner. 

    Designet er distinkt og tønneformet, med klare referanser til merkets tidligere glansdager for snart 30 år siden. Tallskiven er også laget i rosegull, og produsert i samarbeid med den legendariske finske urmakeren Kari Voutilainen. Det skal ose av luksus, og det tror vi på. 

    Forresten, Daniel Roth var ikke det eneste merket med ny giv til stede under messen. Også Favre Leuba, med røtter tilbake til 1700-tallet, benyttet anledningen til å re-lansere seg selv med ferske og oppdaterte klokker fordelt over hele fem forskjellige kolleksjoner. 

    Sjeldent norsk innslag – Micromilspec

    Norsk innslag: Micromilspec lanserte den nye kronografen Milgraph. Merket har spesialisert seg på å lage custom-klokker til militære avdelinger, men denne er tilgjengelig for sivile endog i begrenset opplag. Foto: Micromilspec

    Det er ikke hverdagskost med norske innslag på internasjonale klokkemesser. Men Micromilspec, et norsk selskap som har spesialisert seg på å lage skreddersydde klokker til militære avdelinger og andre utvalgte (de har eksempelvis laget en unik modell til fotballspiller Erling Braut Haaland, for ikke å nevne US Space Force), var til stede på Geneva Watch Days. Der viste de en ny kronograf som vil være tilgjengelig for alle å kjøpe, i motsetning til de fleste av deres andre modeller. Dog er det snakk om et begrenset opplag på 50 eksemplarer i året. 

    I tillegg til kronografen er Milgraph utstyrt med GMT-funksjon, for å holde koll på en ekstra tidssone. Urkassen som måler 42 mm i diameter er laget av titan. På innsiden tikker et automatisk urverk fra sveitsiske La Joux-Perret. For øvrig også gjort i venstrehendt konfigurasjon, som tidligere nevnte Doxa. Prisen er 40.500 kroner. 

    Ny livsgnist – Oris

    Sporty verktøyklokke: Oris Aquis Chrono har fått en real oppdatering. Tudor (til venstre), som ikke deltar på Geneva Watch Days, slapp også en blå kronograf (Tudor Black Bay Chrono) samme uke. Foto: Oris, Tudor

    Sveitsiske Oris – populære blant entusiaster, men en mindre og uavhengig produsent – er i gang med å overhale flere av sine bestselgere. Under den aller største klokkemessen Watches and Wonders i april dro de eksempelvis sløret av den oppdaterte dykkerklokken Aquis. Endringene måtte man se nøye etter, men i helheten var det ingen tvil om at den hadde fått ny gnist. 

    Nå er det Aquis Chrono, en sporty kronograf til 55.000 kroner med vannresistens ned til 300 meter og automatisk urverk, som står for tur. Modellen er ingen nykommer i sortimentet, men i likhet med standardutgaven av Aquis Date har den nå fått gjennomgå hos merkets produktteam. Oppdateringen er litt i samme stil som Rolex og Porsche gjør med sine mest ikoniske produkter, altså en forsiktig tweak til det bedre i stedet for å prøve å finne opp hjulet på nytt. Mer raffinert. I dette tilfelle består det blant annet av: en noe mindre størrelse (urkassen er både tynnere og justert ned cirka 1,5 mm i diameter), en mer behagelig lenke takket være smalere ledd og urverk med bedre gangreserve. Den blå tallskiven med sunburst-effekt er også endret til en mer balansert og konvensjonell layout. 

    Apropos blå kronografer som denne: Tudor, som teknisk sett ikke deltar på Geneva Watch Days, lanserte samme uke en blå utgave av Black Bay Chrono (43.000 kroner).