Den eneste frakken du trenger i vinter
En helt enkel frakk kan løse nesten alle vinterens problemer i klesveien. Her er alt du trenger å vite.
Hver bidige høst stiger antallet Google-søk etter car coat. Ikke rart, for dette er en av de mest allsidige jakkene man kan traske rundt med i månedene mellom oktober og april. Vi snakker om en svært allsidig frakk som – i motsetning til endel andre i samme kategori – ikke gir umiddelbare vibber av å være hverken ganske utdatert eller for moderne. Passer til både olabukser og begravelsesdress. Og den er unisex. Høres bra ut, ikke sant?
Det engelske navnet er direkte knyttet til jakkens opphav. Car coat er nettopp dét, i utgangspunktet en varm jakke for bruk i bil, fra en tid da bilene som oftest var åpne (tenk T-Ford), ikke hadde varmeanlegg og det følgelig fort kunne bli en nokså kald affære å kjøre rundt. Jakken har siden den gang gradvis gått fra å være en gigantisk pelsjakke, til å bli slik den er i dagens moderne form.
Og den moderne formen er slik: En litt kortere og ensfarget frakk, hvis lengde er ned til rundt halvveis på låret. Den skal være enkeltspent og ha en enkel krage (lik en skjorte) som du kan brette opp ved vind eller kaldt vær. Gjerne med skjulte knapper og uten utvendige lommer eller andre prangende detaljer. Formen er med tid generelt sett blitt tilpasset en mer moderne tolkning av “biljakke”, nokså kort i lengden til en frakk å være og ikke spesielt tykk. Og du trenger i hvert fall ikke eie en bil for å ikle deg en slik lenger.
Fås både i ull og bomull, samt mer tekniske syntetiske stoffer. Til den kommende og kalde sesongen er definitvt en utgave i ull riktig, og uansett det aller stiligste.
Forresten, lengden er ikke alene avgjørende. Og definisjonen av en car coat kan tøyes. Den brukes eksempelvis på samme måte om en casual regntett frakk à la Übr, som en formell og noe lenger ullfrakk med raglan-ermer i silkemyk kasjmirull. Hva som er hundre prosent riktig er hverken viktig eller avgjørende for om den ser bra ut eller ei. Men det gjelder å kjøpe med omhu; kvalitet og passform er som alltid viktig.
Best av alt er kanskje det at den ikke får deg til å se ut som Michelin-figuren, i motsetning til hva konkurrerende boblejakker ofte har en tendens til å gjøre.
Sånn velger du riktig car coat
Om du ønsker å få mest ut av denne typen frakk, sørg for å kjøpe en størrelse som gir litt ekstra rom til å kunne bruke den sammen med eksempelvis tykkere gensere og dressjakker. Da har du frakk til både lufting av fuglehunden en tørr januardag og til et julebord. Jo lenger den er, jo mer formell vil den fremstå. Hva gjelder fargevalg er det mest safe å gå for ensfarget. Jo mørkere, jo mer formell.
Aller stiligst er nok en litt lengre utgave i kamelhår-farget ull eller kasjmir om du virkelig skal slå på stortrommen. Mørkeblått er også en vinner i fargeveien.
Car coat er greit tilgjengelig – som nevnt kommer disse jakkene i alt fra teknisk tøy til kasjmir.
Her følger noen konkrete eksempler. Svenske Blugiallo har en lengre utgave i ensfarget ull, som du får produsert på målsøm. Ganske formelt. Blant damekolleksjonene virker Totemes (også fra Sverige) tolkning å være relativt populær. Skal du gå for noe tradisjonelt, men ikke laget i ull og heller med litt vannresistens, se til britiske Mackintosh. De har en utgave i teknisk bomull som burde tåle selv en vinter i Bergen, endog uten isolasjon (varm vest som kan knappes til innerforet kan kjøpes som tillegg). Burberry må heller ikke glemmes. De har hele 68 oppføringer på “car coat” i sin nettbutikk, mange av dem er litt alternative (men stilige) tolkninger i eksempelvis hundetannsmønster eller med ekstra funksjoner som hette og livbelte. Kjør på!