Dagens tema

 

Nytt varsko om Norges tilstand

Nornodemocracy
31.05.2013 kl 11:14 1202

http://www.na24.no/article3630495.ece
Nytt varsko om Norges tilstand
Niels Ruben Ravnaas
Publisert 31.05.13 10:10

Stygg trend kan gi nytt rentekutt.

NAV melder fredag at det ble 2.163 flere arbeidsledige i mai.

- Arbeidsmarkedet har svekket seg de siste månedene og ledighetstallene for mai viser en klar økning. Det er flere som melder seg arbeidsledig nå, og for enkelte yrkesgrupper har det blitt vanskeligere å få jobb, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.
Arkivert
Dette er en arkivert tråd!
Mjidvjetj
31.05.2013 kl 11:33 827

orge er kollapsende, og av flere samtidige grunner
Arkivert
Dan Corleone
31.05.2013 kl 11:51 777

2163 flere ledige??

Null problem ifølge Jens og co "vi ansetter 2163 ekstra prsoner i offentlig sektor ASAP" melder Jens, problem solved.
Arkivert
Nornodemocracy
31.05.2013 kl 11:52 773

Om vi får fallende oljepriser i de neste årene i sammen med økt arbeidsledighet, kan norsk økonomi klappe i sammen som et korthus, oljefondet vil fortone seg som en dråpe i havet, pga alle forpliktelsene Jens og de rødgrønne har påtatt seg, med et offentlige byråkrati som koster mer og mer, har gjort landet til europas om ikke verdens sosialkontor, der hundretusener kan få ytelser fra dag 1 uten å bidratt med 1 krone, og mange hundre tusen har kommer her i de senere årene. Kunne lagt til mye mer, men bare dette kan få økonomien til å klappe sammen i løpet av få år.
Arkivert
ellemelle
31.05.2013 kl 12:28 802

Norge har vel mye å gå på ennå: Det er bare å pumpe opp mer olje. Er ikke det nok, så har vi mye å hente på inntekstsskatt, eiendomsskatt, lavere uføretrygd, høyere skatt på lavere inntekter og for pensjonister etc.etc. Det årner seg.
Arkivert
Dan Corleone
31.05.2013 kl 12:36 776

Tja, det er fremdeles mer å hente på oljen, men ikke på det andre du nevner, Norge har allerede verdens høyeste skatter og avgifter på andre ting, lite tyder på at det er i det hele tatt mulig å stramme skruen særlig mer på de områdene, men klart de vil selvsagt prøve...
Arkivert
apotrop
02.06.2013 kl 11:46 756

Det der med oljen virker mer og mer usikkert - selv med nye funn i norsk sektor og mer effektiv utvinning. Det spørs om ikke tilbudet fremover vil vokse raskere enn global etterspørsel - for det er ikke bare i Norge det finnes (og utvikles) nye oljefelt - og også i andre land, som f ex Venezuela, skal oljen opprettholde og vedlikeholde overdimensjonerte (sosiale) kostnader som ikke står i stil med landets verdiskaping ellers.

Større tilbud enn etterspørsel tilsier vanligvis lavere pris pr produsert fat. Alternativt holder kartellet prisen høy, men senker volumet. Uansett legges begrensninger på fortjenestemulighetene.

Og skulle prisene falle mot 50 USD pr fat kan vi begynne å slukke lyset i Norge.
Mens araberlandene fremdeles kan leve høyt med en slik pris (fx skal Irak visstnok flyte på en sjø av olje - bare å stikke ned et rør, er jeg blitt fortalt :-).
Arkivert
bangalo
02.06.2013 kl 12:12 742

Kjør dem alle over på trygd det er da bare 2163 stykker ?

Vi har mange flere gjemt der fra før av så dette går seg nok til.

Noen som nå tror at dette kan reddes ?

Det må omveltninger til og det straks.
Arkivert
lars1234
02.06.2013 kl 12:39 711

Det er bra for børsen at ledigheten stiger og utsiktene er mørke. Da er bunnen nådd på ath. Pengetrykking og vissheten om at skattebetalerne kommer børsen til unnsetning er en god ting. Børsen har aldri vært sprekere etter at eurosonen er inne i den mest alvorlige krise siden krigen! I USA er netflix oppe i en p/e på snart 600 og er "verdens billigste selskap" ifølge ekspertene. De konkuderer ellers med at det er "meget sunn recovery" for tiden og anbefaler å hive alt inn i børsen. Buy on dips sies det....Lykke til
Arkivert
ølhunden
02.06.2013 kl 20:35 728

I mai var arbeidsledigheten på 2,5 prosent av arbeidsstyrken og 65 500 personer var registrert som helt ledige hos NAV. Dette er 4.100 flere enn i mai i fjor, og tilsvarer en økning på 7 prosent.

...

2,5% ledighet? Det er rekordlavt.

"7% økning"? Det tilsvarer 0,1 prosent høyere ledighet totalt.

Naturlige og sunne variasjoner, spør du meg...
Arkivert
Mumle Gåseg
02.06.2013 kl 20:58 702


Europas ledere har mislyktes totalt
Det er en betydelig risiko for at det verste fortsatt ligger foran oss i et kriserammet Europa, mener Joseph Stiglitz. Nobelprisvinneren feller en nådeløs dom over europeiske ledere.

http://www.abcnyheter.no/penger/oekonomi/2013/06/02/europas-ledere-har-mislyktes-totalt?page=1
Arkivert
ArneBeathe
02.06.2013 kl 21:42 690

eg trodde vi trengte innvandrere til alle de ledige jobben
Arkivert
ellemelle
02.06.2013 kl 22:04 673

@Mumle Gåseg:

Dette er bare nok et bevis på, at vi trenger flere profesjonelle politikere på Stortinget.
Arkivert
Mumle Gåseg
03.06.2013 kl 01:00 677

DET INTERNASJONALE PENGEFONDET -
OG DETS FIRE PUNKTS FERD MOT FORTAPELSEN.

Det var som den berømte thrillerforfatteren Le Carré kunne ha beskrevet i en av sine bøker: Den geniale spionen kommer inn fra kulden, og mens han blir debriefet forteller han om grusomheter foretatt i navnet til en ideologi som har råtnet innenfra.

Men denne fangsten var større enn en utbrukt agent fra den kalde krigen. Det var ingen mindre enn Joseph Stiglitz, tidligere sjefsøkonom i Verdensbanken. Den nye økonomiske verdensordningen var for en stor del virkeliggjørelsen av hans egen teori.

Det er jeg som «forhører» Stiglitz i dagevis, på vegne av «The Observer» og BBC Newsnight.. Han er i Washington under et møte i Verdensbanken og Det Internasjonale Pengefondet IMF, men i stedet for å møte ministere og sentralbanksjefer er han denne gangen holdt utenfor politisperringene. I 1999 fikk han brått avskjed: Han ble utstøtt og bannlyst bare fordi han uttrykte forsiktig uenighet med globaliseringspolitikken til Verdensbanken.

Her gjennomfører vi altså et mange timers intervju med Stiglitz, om de virkelige, ofte skjulte aktivitetene til IMF, Verdensbanken og det amerikanske finansdepartementet som eier 51 % av banken. •
Fra andre kilder har vi fått tak i en bunke dokumenter merket «Konfidensielt», «bare til tjenestebruk» og «må ikke offentliggjøres uten tillatelse». Stiglitz hjelper oss med å tolke byråkratspråket i ett av dem, en «country assistance strategy» (hjelpestrategi for et land). Det finnes en slik strategi for ethvert fattig land, og den er ifølge Verdensbanken utarbeidet etter grundige undersøkelser på stedet.

Ifølge insideren Stiglitz består disse «undersøkelsene» ikke av stort mer enn inspeksjon av landets femstjerners hotell. Det avsluttes med et møte med en tiggende finansminister, som får overlevert en «overenskomst om restrukturering» ferdig preparert for en «frivillig» underskrift. Alle land som er analysert på denne måten, må underkaste seg det samme firepunkts programmet.

Første skritt er privatisering. Mange lokale politikere vil lett gå inn for salg av statseiendom og statseid industri. De bruker kravene fra Verdensbanken til å stoppe lokale kritikere, og selger deretter ut vannverk og elektrisitetsforsyning mens de selv tar noen millioner av salgssummen i kommisjon.

Regjeringen i USA vet selvsagt om det, sier Stiglitz, i det minste i historiens største privatisering i Russland i 1995. Finansdepartementet syntes dette var fine greier, fordi USA ville at Jeltsin skulle bli gjenvalgt. Ingen brydde seg om at valget var forfalsket. Og Jeltsin fikk sin del av profitten som tilskudd til sin valgkampanje.
De USA-støttede oligarkene klarte å røve til seg Russlands industrielle kapital. Videre førte denne korrupsjonsplanen til at Russlands nasjonalprodukt falt til nesten det halve, noe som førte til arbeidsledighet og hungersnød.

Stiglitz kan ikke bli avfeid som en forskrudd konspirasjonsteoretiker. Han var så avgjort på innsiden av systemet: Som formann for presidentens stab av økonomiske rådgivere var han medlem av Clintons kabinett.

Etter at privatiseringen er gjennomført, er skritt nummer to i Verdensbankens redningsplan å liberalisere kapitalmarkedet. I teorien skal dette tillate investeringskapital å strømme inn og ut. Uheldigvis virker det helst på den måten at pengene strømmer ut, slik det skjedde i Indonesia og Brasil. Stiglitz kaller dette «de hete pengers kretsløp». Penger kommer inn for å spekulere i eiendom og valuta, og rømmer deretter ved det minste tegn på vanskeligheter. Et lands reserver kan forsvinne i løpet av få dager. Og når dette skjer, forlanger IMF at renten skal økes til 30 %, 50 % og 80 %, for å lokke spekulantene til å komme tilbake med landets egne penger.

«Resultatet var lett å forutse», sier Stiglitz. Høy rente ødelegger prisen på fast eiendom, forstyrrer industriproduksjonen og tømmer statskassen.

Når man er kommet så langt, vil IMF trekke det halvkvalte landet inn i skritt nummer 3: markedsbaserte priser - en fantasifull betegnelse for prisøkning på mat, vann og brensel. Dette fører naturnødvendig til skritt tre-og-ett-halvt, det som Stiglitz kaller «IMF-opprøret». Dette opprøret burde ikke være vanskelig å forutse. Når et land ligger nede i åndenød, kommer IMF og presser ut den siste blodsdråpen av det. De skrur opp varmen inntil kjelen til slutt koker over.

De var akkurat det som skjedde da IMF avskaffet matvare- og brenselsubsidier for de fattige i Indonesia i 1998. Indonesia eksploderte i opprør - eller terrorisme som det senere ville blitt kalt.

Det er flere eksempler: Opprøret i Bolivia år 2000 om vannprisene, og i februar 2001 opprøret i Ecuador over prisøkningen på husholdningsgass som IMF forlangte. En kunne nesten tro at dette var planlagt. Og faktisk er det slik. Stiglitz visste ikke at blant dokumentene som BBC Newsnight og Observer hadde fått fra insidere i Verdensbanken, var en «Interim Country Assistance Strategy» for Ecuador. Der konstateres det kaldt og rolig, flere ganger, at planen med stor sannsynlighet vil føre til «sosial uro», en byråkratisk omskriving for voldelig opprør.

Arkivert
Mumle Gåseg
03.06.2013 kl 01:01 678


forsett

Dette er ingen overraskelse. Den hemmelige rapporten konstaterer at planen om å innføre dollaren som nasjonal valuta i Ecuador har ført 51 % av befolkningen under fattigdomsgrensen.

IMF-opprøret - og med opprør mener jeg fredelige demonstrasjoner slått ned med kuler og tåregass - fører til ny kapitalflukt og statsbankerott. Denne økonomiske mordbrannen har sine lyse sider - for utlendingene, som kan tilegne seg restene av nasjonaleiendommen på billigsalg.

Som Stiglitz bemerker, så er IMF og Verdensbanken tilhengere av fritt marked, men dette gjelder ikke ubegrenset. På samme tid som IMF sørget for at matvare subsidiene ble opphevet, var inngrep i markedet velkomment når det gjaldt å redde bankene. IMF skaffet diverse milliarder dollar for å berge indonesiske utlånsinstitusjoner, og dermed i siste instans de amerikanske og europeiske bankene som hadde lånt ut penger til disse.

Mønsteret er tydelig. Det er nok av tapere, men de klare vinnerne er vestlige banker og den amerikanske statskassen.

Nå kommer vi til skritt 4 i Verdensbankens «kamp mot fattigdommen»: Frihandel. Denne foregår etter regler fastsatt av Verdens Handelsorganisasjon WTO og Verdensbanken, noe Stiglitz sammenligner med Opiumskrigen mellom Storbritannia og Kina 1839-1842. «Også den krigen var om å åpne markeder», sier han. Som i det nittende århundret prøver Europa og USA i dag å fjerne hindringene for salg i Asia, Latin-Amerika og Afrika, samtidig som vi setter opp hindringer for jordbruksvarer fra den tredje verden.

I Opiumskrigen brukte Vesten militær blokade. I dag kan Verdensbanken sørge for en finansiell blokade, noe som er like effektivt og i mange tilfeller like dødelig.
Stiglitz har to bekymringer om planene til IMF og Verdensbanken. For det første: Fordi planene er tenkt ut i hemmelighet og drevet av ensporet ideologi, og ikke åpne for diskusjon eller motforestillinger, så underminerer de demokratiet, for å bruke et forslitt uttrykk. For det andre: De fungerer ikke. Under IMFs rådgivende «strukturelle bistand» har inntekten i Afrika sunket 23 %.

Har noe land unngått denne skjebnen? Ja, sier Stiglitz, Botswana. Og hvordan klarte de det? «De ba IMF ryke og reise.»

Hvordan vil så Stiglitz hjelpe de fattige utviklingslandene? Han foreslår en radikal landreform som vil treffe de store landeierne hardt. Først vil han til livs de hårreisende ågerrentene som de landeiende oligarkene krever, typisk 50 % av verdien av avlingene.

Hvorfor vil ikke Verdensbanken følge hans råd? spør jeg. «Hvis du gjør noe med eiendomsretten til jord, så påvirker du makten til eliten, og det er ikke noe prioritert mål for Verdensbanken.»

Det som til slutt fikk Stiglitz til å sette jobben over styr, var at verken bankene eller finansdepartementet i USA var villige til å skifte kurs da det så hvilke kriser og ulykker som politikken deres førte til - denne dans i fire fjerdedels takt rundt gullkalven. Når løsninger basert på fri markedsdannelse sviktet, forlangte IMF ganske enkelt mer av det frie markedet.

«Det er som i den mørkeste middelalderen», sier økonomen som har sett innsiden av systemet. «Når pasienten døde, mente de at de hadde avsluttet årelatingen for tidlig, mens han ennå hadde en dråpe blod igjen i kroppen.»

Kanskje det er på tide å fjerne blodsugerne.

http://www.globalis.no/Land/Landgrupperinger/Pengefondet
Arkivert
julegrisen
03.06.2013 kl 04:28 603

Så lenge vi har politikere som Inga, er det ingen problemer.
Arkivert
Oliver Stonheg
19.05.2016 kl 22:16 303


Hurra for Innlegg av: Mumle Gåseg (03.06.13 01:00 )

DET INTERNASJONALE PENGEFONDET -
OG DETS FIRE PUNKTS FERD MOT FORTAPELSEN.
Redigert 19.05.2016 kl 22:17 Arkivert
littsur
20.05.2016 kl 03:10 285

nnlegget ble postet av ditt forrige nick.

Virker litt som om forfatteren mildt sagt er tilhenger av erkekommunisme
Redigert 20.05.2016 kl 03:20 Arkivert
Oliver Stonheg
20.05.2016 kl 07:30 305

Hvordan kan du konkludere slik? Forkla
Arkivert
Oliver Stonheg
20.05.2016 kl 07:30 300


«Det er som i den mørkeste middelalderen», sier økonomen som har sett innsiden av systemet. «Når pasienten døde, mente de at de hadde avsluttet årelatingen for tidlig, mens han ennå hadde en dråpe blod igjen i kroppen.»

Kanskje det er på tide å fjerne blodsugerne.
Redigert 05.03.2018 kl 06:20 Arkivert
Oliver Stonheg
21.05.2018 kl 15:25 53


http://oljekrisa.no/stoltenberg%20mar%202014.htm

Kapitalismen har også kollapset. Det har den gjort i sykluser siden pengevesenet ble innført. USAs våpen/krigsindustri har øket med 60 % de siste 5 årene, dette etter stor arbeidsledighet som resulterte i boligprisfall og påfølgende kollaps i det økonomiske systemet.

USA ble under Finansbankkrisen faktisk mer kommunistisk, enn Sovjetunionen var på sitt verste. Tenk noe så forsmedelig og ta de konfiskerte avgift/skattemidler (og pensjonene) til sine egne landsmenn og medborgere, å gi dem til bankene og kjeltringene på Wall Street? Under Kåre og Gro "griseriet" i norsk politikk (bankkrisen i Norge) ble det akkurat det samme utført her i kongeriket. Hva hadde Norge vært uten funn av olje og gass? USA Har arbeid, men er uten bolig.

http://pluss.vg.no/2018/02/19/3032/3032_24250971

Hvordan ser det ut i EU koloniene Hellas Spania Portugal osv USA er blitt oligarisert under Obama. 83 % av lønnsøkningene siden finanskrisen har gått til de 1% rikeste. 37 av disse %` ene gikk til de 0,01% rikeste. USA er så skakkjørt at folk skjønner det ikke. Faller USA går vesten på trynet i dragsuget! Det MÅ ryddes opp før det er for sent, og det kan ikke skje uten at en haug med mennesker bare blir Så uenig, forferdet, sjokkert osv, osv.

I USA som Europa står det store spøkelsesbyer med nye bygg, uten noen beboere i vertfall ikke av folk. Kakerlakker og krypdyr er det vel mest av, der som her.
Har USA valgte rett mann? Det er en drittjobb å grave ut møkkakjelleren, men noen må gjøre det.

Det ligger dritt fra 8 år + 24 før det igjen. Hvorfor i helvete skal USA ta inn ulovlige flyktninger? Hvorfor skal Australia ta dem inn, og hva mente Obama at USA skulle ta imot dem? Demokratiet er borte, en enorm fattigdom er innført i stedet, og eventyrlig rikdom for de få for å nevne noe. Avlytting

https://www.document.no/2017/03/04/trump-obama-avlyttet-meg-for-valget/

https://www.youtube.com/watch?v=8nGYkEBDjX8

USA Går mot å bli et «u-land»
http://pluss.vg.no/2017/07/12/2864/2864_24084311

https://www.dagbladet.no/nyheter/usas-sorte-belte-lever-i-ekstrem-fattigdom-og-har-sykdommer-man-trodde-var-utryddet-for-100-ar-siden/69124531

Hva har skjedd med Jefferson USA the land of free? Capitol hill. Kongressen betegnes som Kakerlakker av USA egen befolkning. Kongressvalget i USA har enkelte delstater en velgeroppslutning på under 30%. 86 prosent av amerikanere har mer til overs for Kakerlakker, strømbrudd, trafikkork og rotfylling enn kongressen.

Valgdeltagelse til kongressen i 2014 var et sted rundt 34-36 prosent.

http://steigan.no/2014/11/08/ekstremt-lav-valgdeltakelse-i-usa/
Redigert 21.05.2018 kl 15:29 Arkivert
Arkivert Til toppen