"Bruksområder for rest og biprodukter drift Engebø!"

Junk 400
NOM 05.12.2014 kl 09:34 1344

Bruksområder for rest- og biprodukter ved drift på Engebø

Mona Schanche, Nordic Mining ASA

Oslo,Innledning Utnyttelse og produksjon av rest- og biprodukter ved drift på Engebø kan bidra positivt til de økonomiske betingelsene for Engebøprosjektet, samt gi miljømessige fordeler som følge av redusert mengde deponert materiale i form av gråberg og avgang. I dette notatet presenteres mulige bruksområder og aktuelle markedssegmenter for rest- og biprodukter.
Ved utvinning av rutil produseres hovedsakelig tre former for overskuddsprodukter: • gråberg • avgang • granatkonsentrat
Gråberg er steinmasse som produseres ved sprenging og uttak av malm fra gruvedriften, og som på grunn av et lavt innhold av rutil ikke anses som malm, men som et restprodukt som deponeres. Gråberg produseres kontinuerlig i dagbruddsfasen mens langt mindre gråberg produseres i underjordsfasen som følger av mer selektiv brytning.
Avgang er et restprodukt fra selve oppredningsprosessen, og består av ikke-økonomiske mineraler som fjernes fra de økonomiske gjennom ulike seperasjonsprosesser. Avgangen planlegges deponert på dypt vann i Førdefjorden. Dersom det lykkes å finne alternative bruksområde for avgangen så kan behovet for deponering reduseres. I Oppredningsprosessen produseres et granatkonsentrat som kan utnyttes kommersielt. Granatkonsentratet tas ut som et videreforedlet produkt og anses derfor ikke som et restprodukt, men som et biprodukt, som fremstilles på grunn av sin markedsverdi. For å redusere mengden deponert materiale jobber Nordic Mining kontinuerlig med å utforske mulige bruksområder for bi- og restprodukter fra
3
rutilproduksjonen på Engebø. Siden det her er snakk om store volumer, og ikke-konvensjonelle restprodukter uten etablerte markeder, så vil det trolig være en tidkrevende prosess å finne bruksområder hvor massene kan utnyttes fult ut. Bruk kan derfor ikke erstatte deponering i overskuelig fremtid. Målet bør likevel være å redusere mengden deponert materiale til et minimum.
Mulige markedsområder for gråberg Gråberg produsert ved gruvedrift på Engebø vil i hovedsak bestå av (leuco) eklogitt som på grunn av et lavt innhold av rutil ikke anses som malm ( se tabell 1 og 2). En mindre del av gråberget vil være amfibolitt og gneis som representerer de omkringliggende bergartene. Gråberget planlegges deponert i tipp på land og vil derfor være lett tilgjengelig for utnyttelse. Steinen deponeres som grovskutt stein med bred kornfordeling. Årlig produksjon av gråberg vil være i størrelsesorden 25 millioner tonn. Til sammen planlegges et uttak på 35 mill. tonn gråberg.
Eklogitt er en tung bergart med en egenvekt på rundt 3,3 g/cm3. Bergarten kan derfor være egnet for produkter der høy spesifikk vekt er ønskelig. Eksempler på slike anvendelser er som tilslag til tungbetong, som blokkstein (”armour stone”) til forsterkning av havner og diker, og som dekkmasse for offshore installasjoner. Ved Visnes Kalk AS på Nordmøre produseres eklogitt som et biprodukt fra kalksteinsproduksjon. Foruten de overnevnte anvendelsene, benyttes steinen til veipukk, som isgrus til flyplasser, som hagesingel, som fyllmasse og som jordforbedringsmiddeli. Eklogitten på Engebø likner Visnes-eklogitten både når det gjelder sammensetning og mekaniske egenskaper, og kan derfor antas å være sammenlignbar når det gjelder mulige bruksområder.
Arkivert
Dette er en arkivert tråd!
Arkivert Til toppen