Farma og medisin

 

PCIB - Noen tanker om kreftvaksine og fimaVACC

Snøffelen
PCIB 18.09.2017 kl 21:49 10140

Safeinvest, det var en interessant link til Bavarian Nordic, for det illustrerer risikoen, men også potensialet. Danske Bavarian sitt vaksineprosjekt strandet nå mens det var i fase 3, og aksjen stupte med 46% mens verdiene falt med ca 7 mrd danske kroner.

I årenes løp har kreftvaksine vært svært lukrativt for produsentene, av profylaktisk (forebyggende) kreftvaksiner. Eksempler er Gardasil og Cervarix mot livmorhalskreft.

For terapeutisk vaksine er det magert. I 2010 fikk Denderon godkjent Provenge mot prostatakreft (etter å ha misset i 2007), og i 2015 fikk Amgen godkjent Imlygic. På unresectable melanoma.

Provenge var forventet å bli blockbuster, men solgte «bare» for rundt 250 mill$ i årene 2013 og utover. En pris på nær 100 000$ er en ting, men komplisert produksjonsprosess med svært dårlig marginer (tross prisen!!) gjorde at Denderon gikk konkurs i 2015. Valeant plukket opp Provenge, men Provenge er i 2017 på kinesiske hender. Interessant nok siden kineserne utrolig nok bruker mer penger på forskning innen immunoterapi enn noe annet land.

Prinsippet for Imlygic er onkolytisk virus, det samme som Targovax sin ONCOS-plattform. Amgen betalt i 2011 en pris på 425m$ for selskapet som da utviklet Imlygic, og også her har forventningen til salg blitt godt moderert, et peak salg på 390 mill$ per år i 2022, mens salget i 2016 endte på ca 50 millioner dollar. Problemet til Imlygic er «Imlygic showed questionable clinical efficacy».

Terapeutiske kreftvaksiner foreløpig manglende suksess er godt formulert i denne artikkelen, skrevet i kjølvannet av Bavarian-misæren.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-09-15/bavarian-nordic-prostvac-biotech-s-cancer-vaccine-insanity

«It keeps trying the same thing again and again, expecting different results.”
Og det Big Pharma er erkjent nå er at man trenger teknologi for å bedre immunresponsen, og at kombinasjonsbehandlinger er tingen.
Arkivert
Dette er en arkivert tråd!
Arkivert Til toppen