TØR FOR 70 PROSENT AV DEN NORSKE OLJE-OG GASSPRODUKSJONEN

Regnmeg
EQNR 09.07.2018 kl 13:15 124

Equinor er et norsk olje- og gasselskap opprettet i 1972 som Den norske stats oljeselskap. Daværende Statoil fusjonerte med Norsk Hydros olje- og gassdivisjon i det nye selskapet StatoilHydro i 2007, men skiftet navn til Statoil ASA i 2009. Navnet ble deretter endret til Equinor 15. mai 2018.

Equinor er et av Nordens største konsern med rundt 20 000 ansatte. Selskapets hovedkvarter er i Stavanger, aktiviteten utenlands styres fra Oslo.

Equinor er den største operatøren på den norske kontinentalsokkelen. Selskapet har siden opprettelsen vært et viktig redskap for staten for å sikre at en størst mulig andel av inntektene fra oljevirksomheten på norsk sokkel tilfaller det norske samfunnet. Det har også spilt en avgjørende rolle i satsingen på å bygge opp norsk nasjonal oljeindustri.

Staten eide 100 prosent av aksjene i daværende Statoil fram til 2001, da selskapet ble delprivatisert. Etter dette har staten hatt som målsetting å eie rundt 2/3 av aksjene.

Fra 1990, da Statoil inngikk en strategisk allianse med petroleumsselskapet BP, har selskapet hatt ambisjoner om å etablere seg innen leting og produksjon internasjonalt. Statoil hadde ved inngangen til 2013 lete- og produksjonsvirksomhet i 15 land.

Equinor er en av verdens største oljeselgere og en betydelig leverandør av naturgass til det europeiske markedet.

Konsernsjefen siden 2014 er Eldar Sætre, og styreleder siden 2017 er Jon Erik Reinhardsen.

Nøkkeltall
Statoils driftsresultatet var 13,771 milliarder dollar (cirka 113 milliarder norske kroner) i 2017, som var det beste resultatet siden 2014.

Statoils samlede egenproduksjon av væske og gass var 2,080 millioner fat oljeekvivalenter per dag i 2017.

Virksomhet i Norge


Statfjord-feltet ligger på grensen mellom norsk og britisk kontinentalsokkel. I forgrunnen plattformen Statfjord C, i midten Statfjord A, og lengst borte skimtes Statfjord B. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007. Statfjord (foto) av Statoil/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse


Johan Sverdrup-feltet på Utsirabanken i Nordsjøen er det største oljefunnet på norsk kontinentalsokkel. Feltet ble oppdaget i 2010/2011, og produksjonsstart er i 2019. Johan Sverdrup-feltet av Illustrasjon/Statoil. Gjengitt med tillatelse
Equinor er operatør for om lag 70 prosent av den norske olje- og gassproduksjonen.

Virksomheten knyttet til undersøkelser og produksjon i Norge er delt i fem driftsområder Drift Nordsjøen øst og Drift Nordsjøen vest i Bergen, Drift sør i Stavanger, Drift midt i Stjørdal og Drift nord i Harstad. Driftsområdet i Harstad ble opprettet i 2013 for å sikre tilstedeværelse i Nord-Norge knyttet til forventninger om økt aktivitet i Nordområdene. Drift nord har blant annet ansvar for Norne- og Snøhvit-feltene.

Selskapets viktigste felt i Norge inkluderer blant annet Oseberg-området, Sleipner-området, Snorre, Snøhvit, Statfjord-området, Troll, Visund, og Åsgard.

Equinor er operatør for Johan Sverdrup-feltet (cirka 40 prosent), med planlagt produksjonsstart i siste del av 2019. Dette er regnet som et av de største funnene på norsk sokkel siden midten av 1980-tallet og blant de største funnene i verden i 2010/2011.

Statoils anlegg på land i Norge omfatter blant annet virksomheter innen gassbehandling, råoljemottak, raffinering og metanolproduksjon.

Internasjon
Arkivert
Dette er en arkivert tråd!