Sjømat ‑ fiskeri og oppdrett

aksjeguru2007
31.07.2018 kl 15:25 9565

KOMMENTAR:OPPGANG PÅ OSLO BØRS TIRSDAG, OPPDRETTSAKSJER STIGER
Oslo (TDN Direkt): Oslo Børs stiger på linje med flere andre europeiske børser tirsdag. Oppdrettsaksjer bidrar til børsoppgangen.

Sjømatindeksen på Oslo Børs er opp 3,3 prosent tirsdag etter å ha steget 1,2 prosent mandag.

Kepler Cheuvreux oppgraderer tirsdag sine anbefalinger på Marine Harvest, Lerøy Seafood, Norway Royal Salmon og Grieg Seafood til kjøp fra hold. I tillegg oppgraderes Salmar-aksjen til hold fra reduser, opplyser analytiker Christian Olsen Nordby i Kepler Cheuvreux til TDN Direkt.

-Vi tar flere av lakseaksjene opp til kjøp. Vi har fortsatt Salmar på hold fordi vi synes den ser dyr ut, men ellers har vi et veldig positivt syn på sektoren, sier analytikeren.

Hovedfokuset i analysen er ifølge Olsen Nordby et attraktivt bilde på både kort og lang sikt.

-Det skyldes at tilbudet i markedet inn i 2019 ikke ser ut til å bli alt for høyt siden biomassen på 2018-generasjonen som er satt i sjøen ser ut til å holde seg ganske moderat på vekstsiden, noe som gjør at 2019 ser veldig sterkt ut, sier han.

For øvrig hever Kontali Analyse sitt estimat for globalt slaktevolum i andre halvdel av 2018, ifølge Pareto Securities. Analyseselskapet venter nå en tilbudsvekst på fem prosent sammenlignet med fjoråret, mot en tidligere ventet økning på fire prosent. Pareto skriver i en oppdatering at estimatendringen er marginal, og trekker frem at Kontali beholder anslaget for en helårsvekst på seks prosent.

Endringene skyldes høyere ventet tilbudsvekst i Chile i resten av inneværende år, mens estimatene for Norge holdes relativt uendret. I 2019 venter Kontali en global tilbudsvekst på fire prosent, mot tidligere ventet fem prosent, skriver Pareto.

For øvrig venter Pareto en laksepris på rundt 52 kroner pr kilo denne uken, og at forrige ukes priser vil komme inn på 51 kroner kiloen.

Ellers stiger hovedindeksen på Oslo Børs 0,24 prosent tirsdag, der Equinor, som stiger 1,7 prosent, trekker mest opp.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets merker seg nå et skift mot value-aksjer.

-Det som nå skjer er en sektorrotasjon på globalt basis ut av tech- og vekst-aksjer og inn value-aksjer. I Norge drar sjømatsektoren nytte av dette og dette vises blant annet i dagens oppgang i sjømatindeksen, sier Paul Harper til TDN Direkt.

Harper sier det er interessant å se om trenden de siste dagene med at value-aksjer har slått vekst-aksjer vil fortsette, fordi vekst-aksjer har stort sett gjennom denne syklusen slått value-aksjer, og om trenden er kun midlertidig eller starten på en større endring gjenstår å se de neste ukene.

Dersom denne trenden fortsetter mener Harper at for eksempel tech-sektoren, et typisk vekstsegment, vil gjøre det relativt dårligere, og påpeker at sykliske sektorer med moderate multipler ikke har prestert helt som ventet.

-Sent i syklusen pleier de sykliske sektorene å gjøre det bra, som for eksempel råvare- og industrisektoren, men det har vært litt blandet utvikling, sier Harper og nevner selskapsspesifikke hendelser hos blant annet Hydro.

Ellers sier Harper at oljeselskapene har utvist stor disiplin når det gjelder kostnader, og har klart å få kostnadene ned slik at oljeserviceselskapene bare så vidt tjener penger.

-Dette hjelper ikke oljeserviceselskapenes overskudd, og oljeserviceselskapene er avhengig av at oljeprisen og investeringslysten hos oljeselskapene øker ytterligere, sier Harper.

Videre mener Harper at siden vi er sent i syklusen blir det viktig å følge med på inflasjonen, grunnet at sentralbankene kan sette renten for høyt når inflasjonen begynner å akselerere, og dette kan sende økonomien inn en resesjon.

-Utviklingen i inflasjonen blir nok den aller viktigste faktoren for om økonomien kan fortsette å vokse, eller om i går inn i en periode der rentene struper veksten, avslutter Harper.

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 0,24 prosent til 893,65 poeng, omsatt for 2.962 millioner kroner.
Redigert 21.01.2021 kl 05:32

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.