Sjømat ‑ fiskeri og oppdrett

aksjeguru2007
06.08.2018 kl 09:36 6396

OPPSUMMERING:SJØMATINDEKSEN FALT PÅ FLAT OSLO BØRS
Oslo (TDN Direkt) Sjømatindeksen falt på en relativt flat Oslo Børs fredag etter at indeksen har utviklet seg sterkt den seneste tiden.

Før fredag hadde sjømatindeksen OBSFX steget nesten 19 prosent siden 1. juli. DNB Markets mener imidlertid at den seneste tidens kursstigning for lakseaksjene ikke er drevet av industrispesifikke faktorer, og trekker frem at Kontali nylig hevet sine estimater for tilbudet av laks og at Marine Harvests handelsoppdatering i midten av juli viste et operasjonelt driftsresultat 15 prosent under konsensus.

"Vi anser negative konsensusrevisjoner i kortsiktige estimater som mer sannsynlig enn oppgraderinger", skriver meglerhuset i en oppdatering fredag.

Det vises til høy vekst i slaktevolum i Norge gjennom sommeren, samt utsikter til videre høy vekst i fjerde kvartal basert på Kontalis estimater, noe DNB Markets mener gjør det mer sannsynlig med lavere estimater for spotprisen enn høyere.

"Det er cirka ni prosent mer slaktbar biomasse i sjøen på nåværende tidspunkt, noe som indikerer flate priser år over år i fjerde kvartal", skriver meglerhuset under forutsetningen om 8-10 prosents etterspørselsvekst.

DNB Markets mener kursoppgangen hovedsakelig er drevet av tre faktorer, der den første er omdirigert handel fra amerikanske landbaserte proteiner som følge av handelskonflikten mellom USA og Kina. De to andre faktorene er henholdsvis at kvantebaserte ETFer kjøper sektoren fordi den "screener" godt (på multipler red.anm.) og sektorrotasjon i favør defensive aksjer.

Når det gjelder Marine Harvest tror meglerhuset negative estimatendringer er sannsynlige i kjølvannet av handelsoppdateringen fra juli.

"Vi ser utsikter til kutt i guidingen for slaktevolum og kommentarer om høyere kostnader", skriver DNB Markets og maner til forsiktighet rundt aksjen som det også trekkes frem at handles på en "all time high", blant annet med en premie på 30 prosent mot dens historisk gjennomsnittlige P/E-verdi.

Kun Grieg Seafood og OTC-noterte Atlantic Sapphire trekkes frem som aksjer med "meningsfull" oppside blant sjømatselskapene, og det vises til kjøpsanbefalinger på begge, med kursmål på henholdsvis 115 og 68 kroner.

Marine Harvest-aksjen falt 3,78 prosent i fredagens handel, mens sjømatindeksen OBSFX var ned 4,11 prosent.

Videre presenterer flere av sparebankene resultater for andre kvartal onsdag neste uke.

DNB Markets nevner i en oppdatering i forkant av rapportene at de har kjøpsanbefalinger på Sparebank 1 SR-Bank, Sparebank 1 Nord-Norge, Sparebank 1 SMN og Sparebank 1 Østlandet.

Størst potensial ser DNB Markets i øyeblikket for Sparebank 1 SMN hvor de har et kursmål på 104 kroner pr egenkapitalbevis.

"På tross av noe reduksjon i netto renteinntekter sammenlignet med forrige kvartal venter vi at banken, løftet av salgsgevinster knyttet til eiendom, vil rapportere en egenkapitalavkastning på 15 prosent", skriver DNB Markets.

Meglerhuset legger til at høyere oljepris letter stemningen i oljesektoren og vil både gi bedre buffer for bankens løpende kundeengasjementer og lette eventuell rekapitaliseringen hos de kundene der hvor det skulle være nødvendig.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,07 prosent til 891,83 poeng, omsatt for 3.668 millioner kroner.
Redigert 21.01.2021 kl 00:31

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.