Olje

Mr James Bond
22.08.2018 kl 15:41 5735

Nel vil bruke 150 millioner på Notodden
Nel har hentet penger i markedet etter milliardkontrakten med Nikola. Nå skal selskapet bygge verdens største fabrikk av sitt slag, på Notodden.
Nel utvider sin produksjonsfabrikk på Notodden, ettersom de har storkontrakt med den amerikanske lastebilprodusenten Nikola - som skal lage bryggeribiler som kjører på hydrogen.
STORKONTRAKT: Nel utvider sin produksjonsfabrikk på Notodden, ettersom de har storkontrakt med den amerikanske lastebilprodusenten Nikola - som skal lage bryggeribiler som kjører på hydrogen. FOTO: NIKOLA

Hans Henrik Torgersen(E24) Publisert: 15:19 - 22.08.2018
Produksjonen vil starte i 2020, og byggingen betyr at Nel skal hyre inn 30 til 40 nye ansatte. Produksjonen vil mangedobles.
Nel leverer drivstoff, produksjonsutstyr og teknologi for bruk av hydrogen som drivstoff for kjøretøy.
Utslipp fra bruk av hydrogen i biler er bare vann. Hydrogen produsert med elektrolysør basert på fornybar energi, blir dermed utslippsfri.
– Vi vil endre verden, og gjøre fornybar hydrogen dagligdags, og ikke et nisjeprodukt som det er i dag. Som markedsleder tar nå Nel ansvar, sier Jon Andre Løkke, som er toppsjef i Nel.
I juni fikk Nel en kontrakt på flere milliarder kroner fra det amerikanske lastebilselskapet Nikola Motor Company.
Skal levere til lastebiler
Selskapet har kjøpt et fabrikklokale for 14 millioner kroner, og skal nå installere nytt utstyr som utvider kapasiteten fra 40 megawatt til opptil 360 megawatt årlig.
Totalt skal Nel levere elektrolysører med en samlet kapasitet på rundt 1.000 megawatt (MW) som del av ordren med Nikola.
Elektrolysører brukes i prosessanleggene, som ved hjelp av elektrisitet spalter vann til hydrogen og oksygen. Hver elektrolysør har en kapasitet på 2,2 MW.

Nel fikk sitt første store vendepunkt i 2017, da selskapet begynte å levere fyllestasjoner for hydrogen i California i samarbeid med Shell og Toyota.
Selskapet har tidligere inngått en avtale om å bygge, drive og vedlikeholde opptil syv hydrogenfabrikker i Frankrike.
Bryggerikontrakt
Nylig fikk Nel et stort gjennombrudd i Asia, med sin første kontrakt på en fyllestasjon i Sør-Korea, til 19 millioner kroner. Selskapet venter flere kontrakter i landet, som har planer om å bygge ut 100 fyllestasjoner innen 2020.

Les mer: Nel leverer sin første hydrogenstasjon i Asia: – Et gjennombrudd

Nikola, som de har tidligere fått ordre på 800 biler fra bryggeriet Anheuser-Busch, men sier at selskapet til sammen har fått bestillinger på hele 10.000 hydrogenlastebiler.
Bare til ordren med Anheuser-Busch trenger Nikola å bygge ut 28 hydrogenstasjoner, noe som alene er verdt rundt fire milliarder kroner for Nel, har vi tidligere skrevet.
Kuult bilde av Nikola Two FC truck i farge hvit:
https://e24.no/bil/nel-vil-bruke-150-millioner-paa-notodden-mangedobler-produksjonen-etter-milliardkontrakt/24421309

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.