Industri

voila
02.09.2018 kl 20:06 1703

Fiskeslam kan gi nye eksportmuligheter
Dersom oppdrettsnæringens utslipp til sjø samles opp, kan det gi både biogassproduksjon og en mulighet for eksport av fosfor.
HAVBRUK

Buskerud, Vestfold, Telemark og Østfold fylkeskommuner og Oslo kommune har søkt støtte til et prosjekt hvor målet er å få oversikt over beste tilgjengelige teknologier for rensing av slam fra landbaserte smolt- og oppdrettsanlegg.

Forprosjektet skal også se på hva som er realistisk med hensyn til rensing og rensekrav i tilknytning til smolt- og oppdrettsanlegg, og kartlegge landbaserte anlegg i Norge.

Miljødirektoratet støtter utredningen med 200.000 kroner, som skal dekke 50 prosent av kostnaden med forprosjektet.

Alle landbaserte anlegg
Gjennom forstudien vil en også kartlegge alle landbaserte anlegg i Norge; hvilke fylker de er i, hvor store de er, nærhet til hverandre og biogassanlegg, samt hvilke renseløsninger for slam som i dag benyttes.


Tekfisk får opplyst at den opprinnelige tanken var å skaffe en oversikt over smoltanlegg i Østlandsområdet, men at dette ble utvidet til å gjelde hele landet.

Eksportmulighet
Oppdrett av fisk er i dag en stor utslippskilde til sjø gjennom åpne merder i sjø. Forskning fra NTNU skal vise at næringen årlig taper cirka 70 prosent eller hele 9.000 tonn fosfor til sjø gjennom fôr og slam.

- Dette tilsvarer totalforbruket til det norske jordbruket. Selv om oppdrettsnæringen kan anses som en utfordring med tanke på overgjødsling av sjø, så er næringen også en veldig stor del av løsningen, ifølge prosjektet.

Les også: Gjør fiskeslam til gjødsel med lyd og strøm

Ikke ubegrenset ressurs
Det vises til at om alt slam fra oppdrettsnæringen hadde vært samlet opp og utnyttet kunne det bety en ekstra eksportstrøm for næringen.

- Fosfor er ikke en ubegrenset ressurs og i fremtiden vil en være helt avhengig av å kunne resirkulere det som er i omløp. Forskning fra NMBU viser at 20 prosent fiskeslam sammen med husdyrgjødsel på gårdsanlegg kan doble biogassproduksjonen.

zoomSlam fra oppdrettsnæringen kan komme landbruket til gode.

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.