Olje

gunnarius
08.09.2018 kl 10:22 4469

Hva som er noe spesielt og ”unusual” i denne saken er at the state solgte andel til a commercial party (Tullow), hvor the state (myndighetene i Gabon) allerede er inne med 10% via GOC. Gitt back-in right ikke er rettslig klokkeklar og partene må sette seg ned å forhandle, sier dette meg at her er det trolig BWO og PEN som har minst hastverk. En svakt rettslig tuftet back-in right avtale vil trolig føre til at Tullow vil være avhengig av Dussafu JVs forhandslingsvilje. Vi vet ikke eksakt hvor sterkt denne rettigheten til Tullow står rettslig, før den eventuelt blir prøvet for rettsapparatet. Vi vet heller ikke i hvilken grad 10% andel i Dussafu vil passe inn i Tullows investeringsprofil. Kanskje kan en smidig og rask løsning mellom partene ved at Tullow kjøpes ut være hva Tullow ser for seg. På den annen side, klart at Tullow innser verdiene på Dussafu.

La oss ta et tankeeksperiment: Tullow filer på en løsning og forsøker å presse ned hva som er investert eller hvordan avtalen skal tolkes. Partene kommer i en deadlock. Da kan BWO og PEN fremsette tilbud om å kjøpe ut Tullow. Hva vil 10% av Dussafu være verdt? Særlig for PEN vil 5% extra være gull verdt og man kan se for seg at selskapet kan være villig til å strekke seg veldig langt.

Har liten tro på at Tullow rent rettslig kan kreve innsyn i Dussafu JV indre anliggende i forkant, med mindre back-in right tilsier noe slikt. Og det tviler jeg sterkt på. Med det eksisterende eierskap ved BWO og PEN, inkl. GOC, kan lisensens villighet til å betale for å kjøpe ut Tullow bli styrende ifm. verdifastsettelsen. For Tullow skal få det vanskelig med å dokumentere kostnader, særlig dersom det forholder seg slik at rettigheten står rettslig og avtalemessig svakt eller det hersker øvrig usikkerhet. Faktisk kan denne back-in right snus til noe positivt, som enten sikrer Dussafu JV en god pris eller utløser mulighet for å erverve større andel for BWO og PEN.
Redigert 08.09.2018 kl 10:28

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.