Finans og forsikring

Aksjenovise
23.03.2020 kl 14:48 1746

Høyere dødelighet: Muligens/ trolig, mye høyere dødelighet: Nei.

Personlig er jeg i kategori 2:
Coronaepidemien er et eklatant eksempel på medieskapt forkvaklet virkelighetsoppfatning, og medie-befolkning-myndighets- komplekset: Mediene snapper opp noe det er enkelt å lage "salgbar"/ tabloid/ engasjerende sak av (nytt VIRUS som folk DØR av og som SMITTER, det salgbare i å kunne bruke ordet "PANDEMI" og så videre), hvorpå myndighetene tvinges av befolkningen/ velgerne til å ta "ansvar". Eller at myndighetene prøver være føre var, og komme befolkningen/ velgerne i forkjøpet.
Deretter blir det en spiral av nyheter som underbygger den allerede medieskapte virkelighetsoppfatningen, der mediene hovedsakelig velger ut/ fokuserer nyheter som støtter agendaen deres (selge aviser/ få seere/ klikk), så lenge de merker at det er interesse i befolkningen. Dette gjør at myndighetene blir direkte eller indirekte tvunget til å forholde seg til dette ekstreme fokuset, og må foreta mer eller mindre ad hoc- pregede tiltak. Som igjen genererer mer blest, nyheter og interesse.

Vi må huske i denne situasjonen, at mediene ikke er noen uavhengig aktør, og har egeninteresse av å hause opp dette. Faktum er, som trådstarter nevner, at vanlig influensa har en høy dødelighet hos risikogrupper (og det dør tilsynerlatende "friske" personer fra tid til annen), bare at vi ikke tenker over dette fordi det er normalt og derfor ikke får avisskriverier. Dødeligheten i Italia kan i høy grad tilskrives befolkningens gjennomsnittsalder, hilserutiner og hvor mange som registreres under "coronadødsfall" på grunn av fokus på dette. Mellom 2013 og 2017 ble det registrert 68000 dødsfall i Italia på grunn av vanlig influensa (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971219303285). Dette tilsvarer cirka 17.000 mennesker/ år, og dette var uten spesielt fokus på influensa som dødsårsak. Det kan tenkes at antallet som døde av influensarelaterte komplikasjoner av underliggende årsaker gjør at det reelle tallet var enda høyere. I Norge dør det i underkant av 1000 mennesker/ år av vanlig influensa.

Det vil nok bli en evaluering av de ulike tiltakene når alt dette brenner ut, noe som jo er fornuftig i et læringsmessig/ epidemiologisk perspektiv. Også vil det nok gjøres ei vurdering i et kost/ nytte- perspektiv. Også fornuftig, men som for mange kanskje vil virke kynisk. Forhåpentligvis vil det dessuten bli gjort ei vurdering på medienes rolle oppi det hele, slik at vi reduserer sannsynligheten for at de flere ganger vil oppildne/ skremme befolkningen unødig. Dette forutsetter imidlertid resultatet av de andre evalueringene, og medienes egeninteresse av å ta lærdom.
Redigert 21.01.2021 kl 02:57

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.