Finans

Korsar
19.09.2018 kl 10:47 4087

Et hovedproblem med å predikere neste finanskrise er at makroforutsetningene spriker i alle retninger. Dvs. at noen forhold signaliserer videre vekst, og andre at det lurer en boblebrist. I sum er det umulig å sammenligne dagens forutsetninger med forrige krise, også fordi en rekke makroforhold (for eksempel globale gjelds- og kredittforhold landene i mellom, og mellom nasjonalbanker og finansorganisasjonenes låneeksponering) nå er omgitt av ny lovgivning og nye garantikrav. Et annet forhold er rentesituasjonen, der man denne gangen har mulighet til å stramme inn (de lave) rentene for å hindre videre finansutskeielser uten dekning i realverdier. Osv.
I sum ser vi derfor at også anerkjente økonomiske tenkere spriker i sine vurderinger.

Med all personlig beskjedenhet kan jeg ikke se at de store finansinstitusjonene denne gangen har fått kjørt sin "smartness" like langt som sist i å loppe markedets mer uvitende del at et kræsj må til for å rydde opp/gjenopprette balansen. Ett eget uromoment vil imidlertid ligge der så lenge Trump fortsetter i presidentrollen:
At han tukler til med makrobetingelser (bl.a. forstyrrer de store handelsavtalene) så mye at verden til slutt blir så forbannet at de kjører hele foretaket hans på rattata, herunder at de utfordrer dollaren som enslig verdensvaluta. Kineserne kan til slutt si at dollaren sanksjoneres, og da er det over og ut for lånetyngede USA som enerådende økonomisk verdensmakt (les: da kan de ikke lenger betale handelsunderskuddene sine med bare å trykke mer dollars).

Nå. Tenke på noe mer konstruktivt (for eksempel øl, damer og hornmusikk)

Redigert 19.09.2018 kl 10:48

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.