Eiendom

tza
01.04.2020 kl 23:37 3836

12,000 i måneden er en forferdelig dårlig leiepris. Over 23 i price to rent ratio. Tyder på et marked i total ubalanse, men er jo selvsagt en direkte konsekvens av rentenivået og vår sinnsyke boligpolitikk.

Har tenkt litt på hvordan landet skulle komme seg ut hvis dette ender opp som en langvarig resesjon. Tror lav rente er satt i stein uansett, men tipper kraftig økning i eiendomsskatt er en mulig løsning når kapital må tvinges med nebb og klør ut fra eiendomsspekulasjon og inn i noe produktivt. Texas har vel en eiendomsskatt på 1.9% årlig f.eks og USA som helhet er godt over 1%.

Et land hvor folk investerer i hytte eller sekundærbolig istedenfor firma/næringsliv er ren og skjær galskap. For å ha en sunn samfunnsøkonomi burde alt av policy bli lagt for å unngå dette, istedenfor er det stikk motsatt. Dette kommer av at i Norge har politikerne alle en ting til felles: de har kun 1 investering, og det er bolig. Selvsagt ønsker de da at det skal være gunstig å eie bolig. Nesten alle velgerne har jammen en ting til felles også: De har bare 1 investering, og det er bolig. Dette gjelder både for venstresiden og høyresiden likeverdig.

Politikere er massivt insentivert til å kjøre forferdelig boligpolitikk. Å lase fast masse penger i bolig burde nærmest avskrekkes i en hver sunn økonomi. Dessverre er slike endringer bortimot umulig å trumfe igjennom på grunn av hvordan politikere er insentivert. Dette er også grunnen til at jeg ikke tror vi vil se et boligprisfall over ~25%, politikere vil beskytte boligeiere både for sin egen personlige økonomi og fordi det vil skaffe dem velgere.
Redigert 21.01.2021 kl 00:57

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.