Olje

fremogtilbake
20.09.2018 kl 15:02 18796

Det er en grei analyse av Lars B, men den er vel kanskje litt optimistisk. Det er (dessverre) mange olje-selskaper med veldig store fremførbare underskudd nå, uten at det er den store omsetningen av disse selskapene. Hadde man enkelt kunne realisere den latente gevinsten som ligger rundt i utbombede selskaper, ville det nok vært en del transaksjoner som viste det.

Bortsett fra det generelle utsagnet, er vel også mye av problemet at den alt vesentligste delen av APCL sitt fremførbare underskudd ligger i Liberia og til dels i Elfenbenskysten, der de nå har gitt fra seg lisensene de hadde. Uten at jeg kjenner Australske skatte-regler (ser det står beskrevet i store trekk over), er det vel da et spørsmål om alle skattefordeler derfra kan benyttes andre steder, når lisensene og datterselskapene de har i de landene ikke lengre er aktive eller har noen verdi. Det er kanskje mulig, men det ville sikkert være behov for at en skarpskodd skattejurist ville bruke noe tid på det for å finne ut av det.

Når det gjelder kjøpere, er det vel i praksis kun Australske selskaper dette vil være så veldig relevant for, selv om det jo ER mulig at andre, utenlandske selskaper med produksjon i Australia kunne få noe igjen for det. Av produserende, Australske selskaper er jo Woodside, BHP Billiton og Santos store nok til at de kunne trenge en skattefordel, men hverken Santos eller BHP har noe aktivitet i Afrika. Av produserende selskaper er Woodside det eneste Astralske selskapet (i hvertfall av noen størrelse) som har en Afrika portefølje. FAR er neppe så interessant i denne henseende, de er flere år fra å komme i en inntektsgivende situasjon utover sine egne fremførbare underskudd, så det er lite sannsynlig om de skulle bruke noe særlig med ressurser på å kjøpe opp APCL, i hvertfall nå.

Da gjenstår vel i praksis en mulig kjøper som kanskje kunne ha nytte og interesse av APCL sitt fremførbare underskudd, og det er Woodside. Har ikke så mye tro på at de ville bruke så mye penger på å kjøpe seg til fremførbare underskudd, særlig når det kanskje ville stilles spørsmål om de kunne få noe ut av CI og Liberia, der størstedelen av det nok ligger. Alltids mulig, men neppe så sannsynlig.

Tror det ville være større sjanse for å se noe praktisk igjen for disse underskuddene om APCL selv kjøpte seg opp i produksjon i Afrika, eller fusjonerte med et produserende selskap som ville ha en listing. Da ville de kanskje få noe igjen for underskuddene, samt at APCL har en interessant aksjonærmasse som sikkert ville gitt et betydelig boost i aksjekursen om de ville fått produksjon.

Vi ser jo hva som kan skje med aksjekursen på "ingen ting eller løse rykter" - nå senest i dag - spørsmålet er vel kanskje om kursen går opp fordi noen vet noe, eller om den går opp fordi dette innlegget ble lagt ut på XI? Uten å spekulere for mye i det, er det vel ikke tvil om at kursen ville gått milevis om det kom gode nyheter. Jeg synes stadig det som ble diskutert ved årsoppgjøret om nye prosjekter hørtes interessant ut, men det ble det jo ikke sagt noe om ved halvårsrapporten. Personlig tror jeg nok at det er vanskeligere å få noe ut av skattefordelen enn det man kanskje tror, i hvertfall uten at det har vært noen skattejurist som har sett på det. Det spørs vel om APCL bruker noe særlig med penger på å finne ut av det nå?

Men kursen går jo opp, og det bør vi vel være fornøyde med.
Redigert 20.09.2018 kl 15:19

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.