Dagens tema

Okulus
21.05.2020 kl 18:33 105

Hvis det er menneskeskapt så la oss påskynde det. Store arealer, som tundraen i Russland, Canada og Alaska, som er dekket med restene etter tidligere varmeperioders vegetasjon, er i dag uegnet som jordbruksland. Grunnen er permafrosten og det kalde klima. Det øverste laget tiner om sommeren, men permafrosten i de underliggende lagene hindrer avrenning i jorden. Noe liknende observeres på Svalbard. Det blir myrlendt. Lik Hardangervidda og andre høyfjellsområder hos oss. Under anlegg av bergensbanen fant rallarer både røtter og store trestammer ved drenering av myrer, noe som viste at i en tidligere varmeperiode hadde det stått skog der. Det ble neppe foretatt aldersbestemmelser den gang, det var ikke interessant nok. Men interessant i dag og nærmeste fremtid er hvorvidt den pågående globale oppvarmingen, enten den styres av solen eller med menneskeskapt bidrag, vil være tilstrekkelig til å kunne reetablere tidligere varmeperioders vegetasjon på tundra. Med store behov for CO2, vegetasjonens viktigste byggemateriale. Som den reneste og billigste «månelanding». Man kan forestille seg store arealer utviklet til dyrkingsmark. Med produkter tilpasset det nye varmere miljøet. Som et jordens kornkammer.
Interessante blir også Grønland, Patagonia og Sydpolkalotten, dersom iskappene smeltet og etterlot seg bar mark, egnet for bosetting. Befolkningseksplosjonen som pågår ved de ekvatoriale breddegrader ville kunne finne en rømningsvei hit. Her blir det plass. Og tilgang til mineraler og metaller. En hånd-i-hånd utnyttelse av den utviklingen som synes å være vanskelig å hindre. Den globale oppvarmingen.
I den «Norrøne bosetningen på Grønland» finnes det interessante poenger om dette temaet. Verd å bla opp.
https://no.wikipedia.org/wiki/Den_norr%C3%B8ne_bosetningen_p%C3%A5_Gr%C3%B8nland
Og hvem vet, kanskje vi kan få helårsforbindelser over Hardangervidda, Dovre, Saltfjellet og Finnmark, uten å være avhengig av brøytebilen.

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.