Eiendom

Bankerått
11.10.2018 kl 00:03 4962

paneldata, det finnes ikke noe svar på dette spørsmålet, fordi vi vet ikke hvor mange ferdigstillinger som kommer akkurat når og hvor mange flere vi blir, alt er jo anslag.

Analyser gjort av Arealstatistikk viser at det er ikke korrelasjon mellom høy bygging og prisbevegelser. Så hvor mye som ble igangsatt for x år siden er ganske uinteressant i dag. Hvorfor? Vet ikke helt, men byggingen og tidspunktet for når det legges ut for salg er jo elastisk. Tilgangen på leiligheter og tilgang på finansiering til enhver tid som er interessant. Til og med Prognosesenteret treffer sjeldent blink i spådommer, men bedre enn SSB som tar nesten alltid feil da.

Videre fant de ut at det er ikke høyt prisnivå i seg selv som får igangsettingen i gang, men prisveksten. Høy prisvekst fører til høyere igangsettinger. Derfor ble mye igangsatt i 2016 og 2017, det er ikke noe sjokk. Lav prisvekst fører igjen til lav bygging, som får konsekvenser down the road, men man vet ikke akkurat når. Men konsekvenser blir det.

Det med befolkningsvekst er også vanskelig å spå. Oslo vokste med under 4000 personer i 2003 så var vi oppe i 10.000 flere i året i 2006, da begynte vi å snakke om befolkningseksplosjon og anslagene gikk i taket, ingen forutså dette den gangen og ingen forutså stupet vi er i nå. For øvrig så er det uklart om befolkningsvekst har øyeblikkelig innvirkning på prisene. Veksten begynte jo å avta i 2016, akkurat når prisveksten var høyest, så kanskje er det omvendt, at prisvekst fører til lavere befolkningsvekst.

Vedr. om vi bygger for mye og er på vei mot et tilbudsdrevet priskrakk - det er teoretisk mulig, men da måtte vi ha bygget for mye over flere år. Det ble kanskje igangsatt for mye i ett år eller to, men jeg har ikke sett tegn på noe subprime-krise som i USA der strippere kjøpte tre-fire uferdige prosjekter med usikrede lån.
Redigert 11.10.2018 kl 00:19

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.