IKT og Tech

Ano_Nym
05.06.2020 kl 11:02 25603

Nja... Hvis dette kan kalles en fondsemisjon så vil verdien på aksjene gå ned og total aksjeverdi bli den samme som før.
www.snl.no/fondsemisjon

Fondsemisjon slik Oslo Børs definerer det, gjelder kun utdeling av gratis aksjer og ikke forhøyning av pålydende verdi. Etter utdeling av aksjer vil det være flere aksjer i omløp uten at selskapets verdi har endret seg. En fondsemisjon vil derfor redusere markedsverdien på aksjene, men aksjonærenes totale verdier vil forbli uendret.

Om selskapet for eksempel fordobler antall aksjer gjennom en fondsemisjon, så vil hver aksjonær sitte igjen med dobbelt så mange aksjer til halvparten av tidligere verdi.

Hensikten med fondsemisjon er å redusere forskjellen mellom aksjenes markedsverdi og pålydende verdi. Fondsemisjon kalles en kapitalutvidelse innen regnskap, men emisjonen innebærer reelt sett ingen forhøyelse av selskapets kapital.

Fondsemisjon har derfor liten praktisk betydning for aksjonæren og brukes sjeldent. Siden 1980 har det vært 261 fondsemisjoner på Oslo Børs. Siste fondsemisjon var av Toten Sparebank i 2012.
Redigert 21.01.2021 kl 08:49

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.