Finans

Visjonæren
12.10.2018 kl 20:33 1035

https://tv.nrk.no/direkte/nrk2#
Dette ble diskutert på Dagsnytt18 i dag. Var lite imponert av denne debatten. Det viktige ble ikke berørt. Nemlig fondets handlefrihet til å kunne selge før minikrakk og krakk. Det er galematias å pålegge seg selv å måtte stå i papirene pga. en aksjeandelsprosent.
Og en evt. ny aksjeandelsprosent, må jo selvfølgelig sees i sammenheng med dette. Vi som bidro til at fondet steg over 1000 milliarder kroner 2017, ved å få rett Potus i stolen (og som attpåtil har vært hakket på og hakket på i norske medier i godt over 2 år nå). USA-børsen steg 50 % fra 8.11.16 - mai 2018. Ved utgangen av 2017 utgjorde amerikanske papirer over 41 % av fondet. For en del uker siden var fondet nesten 600 mrd. høyere enn nå. Det er amatører så det er helt
utrolig som diskuterer dette i Dax18. Regelverket må endres. (Man snakker om en total bompengeeksponering på 140 mrd. el. lign., og så kaster man 4 ganger så mye ut av vinduet på 6 uker !, og avstår samtidig fra å ha trukket seg ut og kunnet få stigning på billig inngang senere. Det ligger en del der også.
På 1980-tallet gjorde sveitsiske banker 30 % avkastning på kapitalplasseringer. Det oljefondet oppnår er for lite i prosent. Det er to ting som må gjøres : Fondet må få handlefrihet til å kunne selge før farer. Og kunne kjøpe seg inn senere igjen. Akkurat dette er forvalternes jobb. De skal være så dyktige er dette har de trygg greie på. Selvfølgelig ikke selge alt. Men kunne vekte seg ned, eller over i noe annet. Akkurat dette er jo egentlig SELVE JOBBEN. Det er her de skal legge innsatsen og være best. Alle klarer å plukke de rette aksjene når man har verdens største leteapparat til å finne gode investeringskandidater. Dette overvåkes jo over år, og oljefondet plikter å befinne seg helt øverst i verdenseliten på stockpicking.

Så har vi uttaksregler fra fondet osv. De bør også spisses litt. Det bør være en gitt prosentpoengsmargin i mellom avkastning (snitt siste 5 i %), og uttaket.
Slik at fondet vokser hele tiden. Kanskje aksjeandelen bør være 70 %. Men det fordrer å få disse reglene på plass.

Det er stor forskjell på om oljefondet oppnår 3,25 % eller 4,75 % p.a. 1,5 % ekstra på 8500 mrd. er 127,5 mrd. kr. Omtrent hele bompengeeksponeringen.
Og det tilbakebetalt på denne meravkastningen i løpet av ett år. (Bompengedebatten i Norge er molboenes festaften).
Eller sagt på en annen måte : Disse 127,5 mrd. kr. kunne finansiert en høyhastighetsbane fra Oslo til Stockholm. Og redusert reisetiden dit til 2 timer 20 minutter direkte. Antagelig Nordens aller viktigste samferdselsprosjekt. Viktigere enn Fehmarn. (Og spart mye utslipp fra en av europas travleste flystrekninger. Den økte i august med hele 11 % fra år før også).
Redigert 12.10.2018 kl 21:00

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.