Dagens tema

polemiker
15.10.2018 kl 13:07 657

Vet ikke helt om Judas sammenligningen passer så bra i denne sammenhengen. Erna er hverken noen Jesus eller statsrådene hennes disipler.

For meg så virker det rimelig opplagt at denne situasjonen ene og alene dreier seg om at Hareide føler seg krenket og ydmyket av FRP og spesielt Sylvi Listhaug. Hareides mentor K.M. Bondevik har figurert i kulissene og påvirket ham til å gå til dette drastiske skrittet. Han later også til å være såra og vonbroten på Frp og C.I. Hagens utspill mot ham. Bondevik fikk en kraftig psykisk knekk og dyp depresjon som vit vet, og har vel aldri helt kommet seg etter dette.

Støre begynte vel flørtingen med Krf allerede før valget, men etter valgnederlaget havnet han og partiet i koma en periode. Dette ble avløst av en blodig #metoo affære og intern lederstrid. Når så den mest innvandringskritiske lederen i partiet, Trond Giske, var fratatt alle verv og kastet ut i kulden, var han klar for å iverksette sin plan om å kaste regjeringen.

Nok engang valgte han å spille på krenkelse kortet etter at Sylvi Listhaug brukte kraftig retorikk for å avsløre realitetene i deres politikk. Det geniale med det er man da slipper å bruke argumenter eller diskutere hva saken egentlig dreier seg om, men heller konsentrere seg om ordbruk, bildebruk og følelser. Dette var en sak han visste at han ville få med seg Hareide på, gitt hans tidligere følelseutbrudd og raseri.

Erna Solberg var villig til å stille kabinettspørsmål på denne saken da forslaget om misstillit til Listhaug kom opp i Stortinget. Vi vet nå at Hareide ville ha stemt for dette forslaget og felt regjeringen i begynnelsen av året. Sylvi skjønte dette og gikk heller selv av og "kuppforsøket" ble mislykket. Hareide (og Støre) visste at de neppe vil få en slik sjanse til med det første, så dermed iverksatte Hareide plan B, skrev en bok og startet denne prosessen de er inne i nå.

Det vel liten tvil om at Hareide personlig hører hjemme langt ute på venstresiden. Det samme gjør den 7. far i huset; Bondevik. Mange husker vel fortsatt hans hyllest og nesgruse beundringen av den gjennomkorrupte sosialistiske ex president Bill Clinton. At han i tillegg var anklaget for en rekke voldtekter og kategorisk løy om sitt intime forhold til Monica Lewinsky bare humret og spøkte han med.

Det vil nok bli et voldsomt politisk spill i kulissene i forkant av dette famøse møtet, og alt vil avgjøres av hvilke mandater de ulike kretsene sender til landsmøtet. Uansett hva som skjer vil dette bli en svært opprivende sak for partiet, og vi vil nok se et ras av utmeldelser i etterkant. Selv om det er en tradisjon i partiet og innrette seg etter de demokratiske prosessene i partiet, tror jeg det vil bli litt anderledes denne gangen.

Flere av stortingsrepresentantene til Krf kan etterhvert velge å melde seg ut og bli uavhengige. Det kan m.a.o. være en viss risiko for palamentarisk kaos uansett utfall.

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.