Eiendom

Bankerått
20.10.2018 kl 20:01 3820

Pengeskjegget. Jeg ville fatte meg i korthet. Ferdigstillelsene har vært diskutert opp og ned i mente i dette forumet, men det er vanskelig å bla i, jeg finner ikke mitt eget tidligere innlegg engang.. så..

Jeg trodde tilbudssiden er kongen, men har kommet frem til at det er tilgangen på finansiering som har vist seg å være den største driveren for boligprisene. Tilbudssiden har klart mye å si, men den kommer på annenplass. Dette er det faglig drøftelse over her; http://www.arealstatistikk.no/ferdigstillelser-boligpriser-og-hosten-2018

For det andre, det ser ut at det bygges for mange boliger i Oslo de neste 12 månedene, men samtidig så har Oslo de siste ti årene hatt 40 prosent av befolkningsveksten med 20 prosent av boligbyggingen. Dessuten går igangsettingene i ferd med å gå kraftig ned etter toppen i 2016; https://www.finansco.no/wp-content/uploads/2018/01/finanscodagen18_Nejra-Macic.pdf#page=15

For det tredje, boligprisene har stått stille i to år allerede, mens KPI har økt med over 5,1 prosent. Står i grell kontrast til at noen meglere spådde priser på 200.000 kvadratmeteren for de små sentrale leilighetene i løpet av 2018; https://e24.no/privat/eiendom/megler-det-var-flere-budgivere-som-var-paa-graaten-fordi-de-ikke-fikk-leiligheten/23774023

En påminnelse om hvor raskt det kan snu. Selv hadde jeg på en måte en skrekkblandet fryd over galskapen anno 2016, for det virker klart at hvis ikke Jensen hadde skrudd igjen noe av kreditten og optimismen, så ville vi nok ha vært på 20% høyere priser nå enn i 2016, som ville antakelig ha ført til et krakk, men hvor langt ned, egentlig? 20%? Da ville vi ha havnet der vi er nå uansett.

Dessuten - Obos har utsatt "spaden i jorda" på flere hundre boliger, de er sikkert ikke de eneste - https://www.dn.no/eiendom/obos/daniel-kjorberg-siraj/oslo/har-utsatt-bygging-og-salg-av-flere-hundre-boliger/2-1-275442 Setter derfor et spørsmålstegn ved hvor mange av igangsettingstillatelsene blir realisert - selv om Prognosesenteret skal egentlig ha oversikt over det også.

- Det har vært forskyvninger i både salgsstart og igangsetting som følge av et tregere marked. Det vil påvirke boligleveransenivå fra slutten av 2019 og inn i 2020 med påfølgende priseffekter, sier Siraj.
Redigert 21.01.2021 kl 08:26

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.