Dagens tema

Fluelort
22.10.2018 kl 11:36 1464

Det viser seg at KrF har et svært udemokratisk valgsystem, som i praksis medfører at medlemmene i tradisjonelt røde fylker, blir sterkt overrepresentert med antall delegater til landsmøtet i KrF, mens tradisjonelt blå fylker, blir tilsvarende underrepresentert.

Dette kan bli avgjørende for resultatet av landsmøtet, og det er mulig at Knut Arild Hareide kaldt og kynisk har kalkulert med at det udemokratiske valgsystemet i KrF, med overrepresentasjon av røde fylker, skal gi seier for hans standpunkt.

Jeg mener at overrepresentasjon for røde fylker ikke bare er et demokratisk problem for det kommende landsmøtet, det kan sannsynligvis også ha bidratt til at KrF over tid har dreiet mer og mer over til venstre, med standpunkter i eksempelvis olje- og miljøpolitikken som grunnfjellet på Vestlandet har funnet bemerkelsesverdige. Forklaringen kan altså ligge i at medlemmene i fylkene med flest KrF medlemmer, og som samtidige er det blåeste fylkene, er underrepresentert når viktige avgjørelser fattes på KrFs landsmøte. Se sak fra TV2 nedenfor.

Fordelingsnøkkel kan avgjøre KrFs skjebne
"I Rogaland hadde KrF over 21.000 velgere ved forrige stortingsvalg, mens de i de tre nordligste fylkene bare hadde 6.500 velgere. Likevel får de tre fylkene i nord sende like mange delegater til det ekstraordinære landsmøtet som Rogaland."
https://www.tv2.no/nyheter/10155660/


Og i en artikkel om krisemøtet i KrFs landsstyre som skal avholdes i ettermiddag, blir det fra Rogaland påpekt noe av det samme som jeg fremholdt i et annet innlegg på denne tråden i går. TV2:

Strid om representativitet
TV 2 har snakket med flere av dem som tilhørte flertallet på fylkesårsmøtet i Rogaland som mener standarden for valg ble langt av lokallagene i Sandnes og Haugesund. De valgte å kun sende delegater som ønsket samarbeid med venstresiden til fylkeslagets årsmøte.

TV 2s gjennomgang av delegatfordelingen viser at det står langt flere medlemmer bak hver delegat fra det størst fylkeslaget Rogaland enn fra mange av de tradisjonelt røde fylkene.

– At velgerne i vår region teller mindre enn andre plasser det er uheldig, sa Per Kåre Foss som er gruppeleder for KrF i fylkestinget i Rogaland da TV 2 ba ham om å kommentere beregningene.
https://www.tv2.no/nyheter/10158912/
Redigert 22.10.2018 kl 11:39

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.