Offshore

NorCan
31.10.2018 kl 06:55 2193

Markedet applauderer, regnskogen skjelver
Brasils nye president er en høyrepopulist med klare fascistiske trekk.
FRODE BJERKESTRAND
Kulturredaktør i BT
29. okt. 2018 17:56
12

AKTUELT

Bølle, homofob, mannssjåvinist og diktatur-romantiker. Møt den nye sjefen for Norges største handelspartner i Sør-Amerika.

Søndag vant Jair Messias Bolsonaro (63) andre valgomgang i Brasils presidentvalg med klar margin. Han skal dermed styre landet i fire år fra nyttår, uten plan, uten veikart, men med en lang liste av fordomsfulle og potensielt farlige løfter.

Seieren er like spektakulær som deprimerende, ikke minst for alle som forsøksvis skal forsøke å samarbeide med denne støyende populist-roboten de neste årene.

Blant dem som må forholde seg til Bolsonaros uklare agenda, er norsk næringsliv og den norske regjeringen.

Ikke mange vet det, men lille Norge er faktisk Brasils åttende største investor. Hvor norske selskaper og myndigheter putter pengene sine, betyr faktisk en hel del, både for brasilianerne og statsbudsjettet her hjemme.

Valgvinner Bolsonaro lover å endre Brasils skjebne
Om lag 80 norske selskaper har investert for over 170 milliarder kroner i Brasil de siste tiårene. Blant dem er Hydro, Equinor, Yara og Austevolls-baserte DOF.

I tillegg kommer den norske regjeringens prestisjebelagte regnskogsatsing, som har passert syv milliarder kroner.

Så det står en del på spill. Desto mer påfallende er mangelen på kommentarer fra regjeringen. Grunnen til denne tausheten kan være at norske interesser i Brasil står i en vond spagat.
Redigert 31.10.2018 kl 06:56

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.