Farma

OnkelSkrue73
24.08.2020 kl 10:24 4484

Mens coronaviruset har smittet mer enn 22 millioner mennesker verden over, har salget av håndsprit skutt i været.
Desinfeksjon har blitt et våpen i kampen mot viruset.
Myndighetene råder til å sprite hendene i situasjoner der vi ikke kan vaske oss.
– Jeg forstår godt at folk lurer på om håndsprit er trygt, sier førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Alexander Harald Sandtorv. Han har en doktorgrad i kjemi.
Han utdyper:

– Det inneholder etanol, som faktisk er et løsemiddel. Da er det nærliggende å tenke at det kan være et problem når vi spriter oss mye over tid.
Enkelte land vurderer til og med å forby håndsprit, sier Sandtorv – og viser til Verdens helseorganisasjon (WHO). Årsaken er bekymring for inhalering av etanol. Du har kanskje lagt merke til at fleste tar hendene opp mot ansiktet når de spriter dem.

Likevel finnes det ingen bevis for at dette er farlig, beroliger Sandtorv.

– Vi er ikke kjent med at det gir helsekonsekvenser over tid å bruke tradisjonell håndsprit.

FØRSTEAMANUENSIS: Alexander Harald Sandtorv. Foto: Eirik W. Breistein
– Vi har ikke oversikt Men, for det er et men: Det finnes dårlige produkter og useriøse produsenter av håndsprit – og enkelte produsenter har ikke gode nok produksjonsrutiner.

– Da kan produktet ende opp med å inneholde stoffer som ikke nødvendigvis er trygge. Dette er et problem i USA, sier Sandtorv.

Det har kommet mange nye produkter på markedet nå, opplever Folkehelseinstituttet (FHI). I tillegg til nye merker i butikkene, selges også håndsprit på nett fra utlandet.

– Vi har ikke oversikt over alle produktene på markedet, hva de inneholder, effekten eller konsekvensen av å bruke dem, sier Mette Fagernes, seniorrådgiver i FHI til VG.

Det vi tradisjonelt vet er trygt, er hånddesinfeksjon som er alkoholbasert (over 70 prosent alkohol) og er tilsatt glyserol – som er beskyttende for huden, forklarer Fagernes.

Hånddesinfeksjonsmidler som inneholder andre tilsetningsstoffer enn alkohol, gjør Folkehelseinstituttet betenkt.

– Mens alkohol fordamper, kan andre stoffer bli liggende på huden – og da er vi bekymret for helseeffekter. Det kan være stoffer som er farlig for huden, er resistensdrivende eller skadelig for miljøet.


Foto: diego_cervo / iStockphoto

Stoff som kan gi antibiotikaresistens
Det er spesielt ett tilsetningsstoff det har vært mye fokus på, forklarer førsteamanuensis Sandtorv; nemlig triklosan. Selv om Mattilsynet ønsker å bli kvitt stoffet, er det ikke forbudt.

– Det er et kontroversielt stoff, som kan føre til antibiotikaresistens og har blitt brukt i hygieneartikler. Men det finnes ingen grunn til å bruke denne ingrediensen i håndsprit, sier Sandtorv.

Les mer: Kampen mot antibiotikaresistens

Han kjenner ikke til at triklosan blir brukt i norsk håndsprit. Det er antagelig langt færre useriøse aktører i Norge, enn i andre land:

– I USA kan håndspriten inneholde stoffer som er farlige, som metanol. Det har ført til at vi har blitt bekymret i Norge også. Men det er altså fordi produsentene er dårlige, ikke fordi håndsprit i seg selv er farlig.

9 produkter du må unngå
FDA, det amerikanske Helse- og sosialdepartementet, advarer mot ni giftige desinfeksjonsprodukter:

All-Clean Hand Sanitizer
Esk Biochem Hand Sanitizer
CleanCare NoGerm Advanced Hand Sanitizer 75 % Alcohol
Lavar 70 Gel Hand Sanitizer
The Good Gel Antibacterial Gel Hand Sanitizer
CleanCare NoGerm Advanced Hand Sanitizer 80 % Alcohol
CleanCare NoGerm Advanced Hand Sanitizer 75 % Alcohol
CleanCare NoGerm Advanced Hand Sanitizer 80 % Alcohol
Saniderm Advanced Hand Sanitizer
En rask stikkprøve viser at flere av disse kan kjøpes på nett og sendes til Norge.

Håndspriten som ikke virker
I sommer kontrollerte også det norske Miljødirektoratet desinfeksjonsmidler.

Flere desinfeksjonsmidler som er solgt under koronakrisen har ikke dokumentert beskyttelse mot coronaviruset, konkluderte direktoratet.

Noen av midlene er ulovlige å selge.

Miljødirektoratet har så langt bedt syv virksomheter om å stanse salget av produkter med hydrogenperoksid, klor- eller kobberforbindelser, da disse produktene ikke var i tråd med regelverket

– Falsk trygghet
– Desinfeksjonsmidler som ikke virker, gir brukeren en falsk trygghet. Det er viktig at virksomhetene tar sitt ansvar på alvor og sørger for at produktene er trygge og effektive, sier seksjonsleder i Miljødirektoratet, Mathieu Veulemans.

Det er heller ikke lov å reklamere om at desinfeksjonsmidler er «naturlig», «miljøvennlig», «økologisk» eller lignende, påpeker Miljødirektoratet.

– Dette er kjemikalier som skal drepe uønskede organismer, og det kan ha store konsekvenser for miljøet og helsen. Derfor er det ikke lov å markedsføre produktene som miljøvennlig eller uskadelig, sier Veulemans.

Du bør også være forsiktig med å lage håndspriten selv:

Fjerner naturlig bakterieflora
Så lenge vi bruker alkoholbasert hånddesinfeksjon, er ikke Fagernes i FHI bekymret for at vi bruker mye av det.

– Samtidig vil jeg minne folk om rådet vårt om å bruke såpe og vann. Hvis du er skitten eller våt på hendene, vil ikke håndsprit ha optimal effekt.

Du må også passe på å bruke nok hånddesinfeksjon: En stor dæsj, som gjør hele hånden fuktig, råder Fagernes.


Foto: Frode Hansen

– Målet med å bruke håndsprit er å fjerne den midlertidige bakteriefloraen på hendene, og drepe de mikroorganismene som kan gi sykdom, sier hun.

Håndspriten fjerner også enkelte andre bakterier på hendene, som er en del av normalfloraen og immunforsvaret – og som vi vil at skal være på hendene våre.

– Men basert på de erfaringene vi har så langt, går det fint. Mengden av disse bakteriene blir bare midlertidig redusert, før de er tilbake i normalt antall.

Dette må du vite om håndsprit
– Ikke det vi bør være nervøse for nå
Det er riktig at håndspriten også dreper normale bakterier, men det er ikke det vi bør være nervøse for nå, mener infeksjonslege Arne Søraas. Han er forsker ved avdeling for mikrobiologi på Oslo universitetssykehus.

– Når vi er i en så spesiell situasjon, er det ikke mikrobiomer på hendene mine jeg ville tenkt på. Det er mye viktigere å unngå å spre corona, som er mye farligere og stopper hele samfunnet, sier Søraas.


INFEKSJONSLEGE: Arne Søraas.

Han er heller litt overrasket over at håndsprit ikke blir anbefalt i større grad. For eksempel:

– Når du går av T-banen må du ta som utgangspunkt at du har corona på fingrene. Det kan være slik at bare en «touch» på et eller annet inne på vognen kan være nok til en full smittedose. Da kan håndspriten redde deg, fordi du ikke har tilgang til en vask.

Det er forståelig at det er bekymring rundt hvordan våre egen bakterieflora påvirkes av all spritingen, sier førsteamanuensis Sandtorv:

– Likevel har vi ingen bevis for at håndspriten kan skade immunforsvaret over tid, som mange tror. Jeg tror ikke, og det finnes ikke noe bevis for, at det er et alvorlig problem.
Redigert 21.01.2021 kl 08:50

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.