Offshore

5198
13.11.2018 kl 22:49 2343

Er usikker på om det er lov, bør vel muligens være det siden det er samme eier.


Jakter 1 mrd. i obligasjonsmarkedet
OLJESERVICE:DOF Subsea vil hente inntil 1 milliard kroner i obligasjonsmarkedet. – Vi har god tro på å få plassert obligasjonen, sier finansdirektør Hilde Drønen.
FRANK HELGE NJØSEN
– Årsaken til at vi går ut med det nå er at det er interesse, spesielt for DOF Subsea. Vi merker absolutt interesse i kredittmarkedet, sier finansdirektør Hilde Drønen i DOF.
Med Arctic Securities og Pareto Securities som rådgivere er DOF i markedet for å utstede et obligasjonslån på 800–1.000 millioner kroner i datterselskapet DOF Subsea. Lånet skal løpe til november 2023.
Pengene skal blant annet brukes til å refinansiere et eksisterende obligasjonslån på 400 millioner kroner med forfall i mars 2020.
– Vi har god tro på at vi skal få plassert denne obligasjonen, sier finansdirektøren, vel vitende om at oljeserviceaksjene ikke har vært de mest etterspurte den seneste måneden.
Betaler renter og avdrag
DOF-gruppen har en samlet bruttogjeld på 23,8 milliarder kroner. DOF gjennomførte en restrukturering i 2016 og betaler renter og avdrag som normalt. Det samme gjør DOF Subsea, som vil tilbakebetale et obligasjonslån på 100 millioner kroner neste år, samt lånet som forfaller i 2020.
For kort siden ble det kjent at konkurrenten Solstad Offshore skal forhandle med bankene og eierne om en refinansiering. Skudeneshavn-rederiet betaler inntil videre kun 10 prosent av låneavdragene.
DOF har ingen tilsvarende planer.
– Vi skal betale renter og avdrag som normalt, og har ikke planer om å gjøre noe spesielt, sier Drønen, som betjener 80 prosent av gjelden med normal amortisering.
– Det vi trenger å restrukturere av gjeld har vi fått avtale for frem til 2021.
Kursfall
DOF-aksjen falt 8–9 prosent på Oslo Børs tirsdag etter at kvartalsrapporten ble offentliggjort. Noe av årsaken ligger trolig i at driftsresultatet svekket seg i forhold til andre kvartal. Medvirkende til kurfallet var nok også den brede nedgangen for oljeservicesektoren, etter et fall i oljeprisen.
I tredje kvartal fikk DOF et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 535 millioner kroner, mot 560 millioner i kvartalet før. DOF-ledelsen forklarer dette med at et par subsea-prosjekter gikk «stang ut» i kvartalet.
Høy anbudsaktivitet
Selv om DOF venter noe svakere EBITDA i fjerde kvartal, er Drønen optimistisk til utsiktene når hun ser anbudsaktiviteten i offshoremarkedet.
– Det er høy anbudsaktivitet, og vi venter kontraktstildelinger før nyttår og at ordrereserven skal øke de kommende månedene, i alle segmenter, sier hun.
Rederiet hadde en ordrebok 20 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal – ned fra 22 milliarder tre måneder tidligere.
– Hvordan er ratene i de nye kontraktene dere tar?
– Sammenlignet med 2017, som vi ser på som bunnen, er ratene opp. Innen forsyningsskipsmarkedet ser det lovende ut, og den største usikkerheten er knyttet til ankerhåndteringsmarkedet. Innen subsea IMR er jeg sikker på at markedet kommer videre opp – det er bare et spørsmål om tid. DOF Subseas styrke er de lange kontraktene som ligger i bunn og sikrer inntjeningen. I fjerde kvartal er det kontrakter for 1,5 milliarder kroner som er «firm» der, sier hun.
Det er særlig i Nordsjøen at anbudsaktiviteten er høy, men finansdirektøren tror dette også vil vise seg i andre områder etter hvert, som i Brasil.
En annen positiv indikator er skipsverdiene, som nesten ikke faller lenger. Det betyr lavere nedskrivninger. Mens verdiene på skipene falt 5–10 prosent i tredje kvartal i fjor, er de nå ned mellom 0 og 2 prosent, avhengig av hvilket segment man ser på.

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.