Farma

Bliss
BGBIO 07.11.2020 kl 20:48 4430

Det hersker ingen tvil i den medisinsk-faglige verden om at økt aktivitet gjennom AXL tyrosin-kinase reseptoren er assosiert med utviklingen av en rekke former for cancer, samtidig som dette utgjør en motstand mot terapeutiske/medikamentelle intervensjoner overfor disse cancertilfellene. Like liten tvil er det om at en AXL tyrosin-kinase reseptor inhibitor (som bl a Bemcentinib) har en signifikant effekt i behandlingen av disse kreftformene. Altså: AXL tyrosin-kinase inhibitorer har en anticancer effekt - punktum. Dette ble naturligvis også tydeliggjort av flere av foreleserne på det siste BGBIO seminaret 6/11-20.

Det er publisert en rekke artikler fra fase 1 og 2 undersøkelsene til BGBIO som dokumenterer at Bemcentinib (R 548, tidl. BGB 324) har en positiv virkning i behandlingen av flere cancerformer. Her er et lite utvalg av disse artiklene:
https://cancerres.aacrjournals.org/content/70/4/1544
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4350331/

BGBIO, med sin Bemcentinib og flere andre AXL inhibitorer, er naturligvis ikke eneste aktør på dette feltet. Nei, dette lille biotek selskapet i Bergen inngår som en av svært, svært mange selskaper som jobber med å utvikle effektive AXL inhibitorer for å behandle ulike former for cancer. Dere har selvfølgelig alle sammen konstatert dette ved et søk i PubMed eller de andre medisinske databasene. Her skal jeg av plasshensyn bare gi et link til noen få av disse artiklene:
https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/acs.jmedchem.5b01273
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4259419/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31218961/
https://patents.google.com/patent/US7998966B2/en
https://cancerres.aacrjournals.org/content/74/1/253.full-text.pdf
https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/acs.jmedchem.8b00672
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0223523419300856

Veien fra start til mål for å bli en godkjent kreftmedisin er lang. Bemcentinib og de andre medikamentene til BGBIO må først fullføre et storstilt og tidkrevende fase 3 undersøkelse med et positivt resultat før de kan anvendes i den kliniske hverdagen til cancerpasienter.
Er det noen av dere som har gjort seg noen tanker om hvor lang tid det kan ta før BGBIOs første fase 3 studie kan beregnes å være ferdig?

Det neste spørsmålet er om det er noen andre, og i så fall hvor mange andre selskaper som kan tenkes å komme BGBIO i forkjøpet med en godkjent AXL kinase inhibitor.
Jeg har enda ikke tatt meg tid til å undersøke hvor langt de andre har kommet i sitt arbeid. Derfor vet jeg heller ikke om noen allerede har fått godkjent en AXL inhibitor til bruk i kreftbehandling eller om noen av dem er kommet lengre enn BGBIO. Siden det befinner seg så mange kloke og opplyste hoder på BGBIO trådene så kanskje noen av dere allerede har undersøkt dette, og i så fall hadde det vært hyggelig å høre fra dere.

NB! Selv om et eller flere selskap får godkjent en AXL inhibitor til kreftbehandling før BGBIO så betyr ikke det at det ikke vil være et marked for BGBIO sine medikamenter når et eller flere av disse får sin godkjenning til klinisk bruk.
Redigert 21.01.2021 kl 07:30

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.