Olje

gunnarius
25.11.2018 kl 12:27 2271

IOX er en utpreget risky aksje å sitte i all den tid oljeprisen er under press og per i dag <$60. Dette fenomen gjelder for så vidt alle E&P selskap og cash flow, men noen rammes hardere enn andre. Og IOX faller dessverre inn i denne gruppen. Gitt et usikkert og lite transparent 2019 hva angår det geopolitiske og oljepris, bør IOX aksjonærene ta høyde for (worst case) oljepris vesentlig lavere enn $60. Alt kommer an på hva statslederne kommer frem til under G20, 30. november i Buenos Aires, samt selve hovedmøte i Wien 6. desember. Uansett ligger det ikke an til annet enn at saudiene trolig søker å balansere sitt budsjett og kan takle oljepris rundt $70. Saudi Arabia må egentlig ha en oljepris på godt over $80 for å balansere sitt budsjett.

La oss derfor ta utgangspunkt i en oljepris på ca. $70, så bør dette kunne tilfredsstille Trump, Putin og trolig MbS, inntil annet blir avtalt.

Hvordan står IOX seg med en oljepris på rundt $70 og hvordan vil dette kunne sikre capex til fremtidig boring og mulig M&A aktivitet. Hvilke reserver av cash og tilgang til kapital har egentlig IOX og hvem kan tenkes delta i en JV eller ”carry” posisjon gitt vedvarende - relativt sett - lav oljepris?

Så lenge IOX har sterkt begrenset adgang til ny kapital og trolig må underlegge seg vilkår og betingelser ifm. et mulig samarbeid med andre selskap eller investorer, ser det ikke særlig lyst ut – gitt alle selskap bør ha høy produksjon for å takle en vesentlig lavere oljepris. Hva som er høy oljepris og produksjon for et O&G knøtt er relativt. Opex vil være en viktig faktor og her kan jeg ikke se at IOX kan skilte med særlig høy netto margin – gitt dagens oljepris.

Tror ingen vet eksakt nivå på stabil og langsiktig produksjon for IOX. Uansett vil ikke dagens produksjon være tilstrekkelig til funding av ny boring eller øvrige investeringer. Med sterk begrenset tilgang på kapital og en produksjon som ikke sikrer ny vekst, er egentlig IOX kommet for langt inn i en stadig tiltakende ond spiral. Dette kan være noe av den reelle årsaken til at ny boring ikke er oppstartet, som guidet i Q4. Seismikk som underlag ja, men snart vil aksjonærene få vite videre planer og status, ref. Q3 i neste uke.

Med mindre det kommer drivende en planke for selskapet, skal virkelig IOX få slite for å holde seg levende. Muligheten ligger i at det kan finnes selskap eller investorer der ute i markedet som kan tenke seg å sende over en livreddende bøye. Har veldig vanskelig for å se at dette kan være mulig. I alle fall på en slik måte at aksjekursen blir som en beruselse. Kanskje i en slik grad at aksjekursen til en viss grad kan oppnå status quo, men neppe mer. IOX som pengemaskin på kort eller mellomlang sikt, neppe. Det er nerttopp dette som er så fascinerende med IOX og tidvis høyt flyvende aksjekurser. Har veldig vanskelig for å se det sanne potensial for IOX i dagens situasjon, både internt og eksternt. Noe pengemaskin under rådende omstendigheter og selskapet angir M&A, på hvilket grunnlag da? Lotto vil være bedre å satse på enn IOX som pengemaskin innen rimelig tid. Alt annet enn at ledelse og styre konsentrerer seg om status quo og har mer enn nok å sørge for IOX som et going concern, vil overraske stort. Feedback fra selskapet om dette får man i neste uke.


Redigert 25.11.2018 kl 12:38

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.