Fiskeri og oppdrett

aksjeguru2007
29.11.2018 kl 12:34 4103

LAKS:(NY)NY RAPPORT OM LAKSELUS, BLIR VIKTIG FOR NESTE TRAFIKKLYS
(Oppdatert artikkel, første gang sendt klokken 07:58)

Oslo (TDN Direkt): Nærings- og fiskeridepartementet har mottatt en ny rapport om effekt av lakselus på villfisk. Rapporten vil være viktig når departementet neste år skal bestemme hvilke områder av landet som får lov til å øke produksjonen av laks gjennom det såkalte trafikklyssystemet.

Det går frem av en melding fra departementet torsdag.

Rapporten viser at risikoen for at villaks dør på grunn av lakselus er lavere i noen områder, men andre steder fremdeles sliter.

-Det er tegn til at utviklingen går riktig vei. Mye tyder på at innsatsen oppdretterne gjør for å redusere luseproblemet virker. I tillegg hadde vi en kald vinter, som kan ha ført til mindre lakselus. Men vi har uansett en lang vei å gå, og her må oppdretterne bare fortsette å jobbe målrettet, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik i meldingen.

Neste år kommer det en ny vurdering, hvor lusesituasjonen for 2018 og 2019 vil bli sett i sammenheng.

-Rapportene fra begge år vil være viktige når vi neste år skal bestemme hvilke områder som får lov til å øke produksjonen av laks, og hvilke områder som må kutte, sier Nesvik videre.

Av rapporten går det frem at en foreløpig vurdering indikerer at ett område er rødt (høy risiko), fire områder er gule (moderat risiko) og resten er grønne (lav risiko) med hensyn til fargeleggingen i neste års trafikklyssystem.

Rødt lys innebærer reduksjon i maksimal tillat biomasse (MTB), gult lys betyr uendret MTB, mens det i de grønne områdene vil tillates MTB-vekst.

Området der det nå indikeres rødt lys er område 3, Karmøy-Sotra. Dette var også rødt i departementets beslutning 30. oktober 2017.

Videre vurderes området Nordhordland til Stadt (område 4) nå til gult, sammenlignet med tidligere rødt.

Andre endringer omfatter at området Nordmøre - Sør-Trøndelag (område 6) nå indikeres grønt mot tidligere gult og at området Nord-Trøndelag med Bindal (område 7) indikeres gult mot tidligere grønt.

Pareto Securities skriver at Marine Harvest har produksjon i område 4, 6 og 7, Lerøy Seafood i 4 og 6 og Salmar i 6 og 7.

"Alt i alt burde det reduserte/økte vekstpotensialet i område 7 og 4 nulle hverandre ut, mens grønt lys i område 6 burde gi rundt 0,5 prosent økt norsk kapasitet for vekst", skriver meglerhuset i en oppdatering.

HB, finans@tdn.no

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.