Olje og energi

Fluefiskeren
20.01.2021 kl 15:09 5176

La ut denne på PNOR strengen idag, men den passer like godt her.

E24 drodler litt i dag om hva Bidens inntreden som president vil ha å si for norske aksjer. De har tro på at det er positivt for grønne aksjer. Spesielt havvind. Dette skriver de om olje:

«Amerikansk oljeindustri synes jevnt over å foretrekke oljevennen Trump. Det hjelper heller ikke at Biden også vil øke selskapsskatten til 28 prosent. Industrien sendte da også heller valgkampmidler til en oljeivrig Trump. De siste dagene er det også blitt klart at det fossile gigantprosjektet Keystone XL pipeline skrotes av Biden

Bidens omfattende grønne planer og subsidier kan da også etter hvert bidra til at fornybar energi i sterkere grad utkonkurrerer olje på pris. Oljeselskapene vil nok slite litt med rammebetingelsene i USA. Equinors landbasert olje- og gassutvinning i USA inkludert. Som kjent har denne satsingen alt vært et tapssluk for Norges største selskap – og med demokratene i kontroll kan det sågar bli økt internt trykk på å avvikle hele eller deler av denne virksomheten.

Men i USA vil nok særlig sterkt klimaskadelig produksjon av skiferolje få ilagt flere avgifter. Goldman Sachs tror det kan øke produksjonskostnadene i USA med så mye som 5 dollar fatet.

For Equinor og andre norske oljeaksjer er likevel ikke bildet helsvart – kanskje tvert imot. Virksomhet utenfor USA blir neppe direkte rammet. Og for oljeprisen som norsk økonomi fremdeles er så avhengig av, kan det være oppside her. En del skiferoljeprodusenter som alt sliter med lønnsomheten vil trolig gå konkurs. Og vipps – mindre tilbud gir høyere priser.

Også en forventet dollarsvekkelse under president Biden kan bidra godt til at den dollardominerte oljeprisen, relativt sett, stiger. Bidens pandemiske krisepakker kan også få markant fart på økonomien og den globale energietterspørselen.»

https://e24.no/boers-og-finans/i/mBL6Av/de-norske-aksjene-som-fremdeles-kan-faa-et-biden-loeft
Redigert 21.01.2021 kl 08:49

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.