IKT og Tech

Grantchester
23.01.2021 kl 21:20 10200

Mer og mer lever vi i "ekspertenes" verden. "Eksperter" i finansmediaen, på YouTube og på andre plattformer. De siste månedene er det børskrakk som har vært det hotte temaet. Mange eksperter har prøvd å time "toppen" men alle har foreløpig mislykket stort. Det er ingen tvil om at aksje- og eiendomsmarkedene er i en boble som ikke er evig levedyktig men det betyr ikke at oppgangen ikke vil fortsette. Aksjemarkedene vil bli volatile fremover men det er lite som tyder på et snarlig krakk. Ofte kommer signalene først fra gjeldsmarkedet som den amerikanske 10-årige statsobligasjonen. Yielden ligger meget rolig på 1.09 %. Gjelden i USA/EU/UK og pengetrykkingen har økt eksponentielt og kommer til å øke ytterligere. Det vil devaluere fiatvalutaene. Dollarindeksen DXY har allerede falt relativt hardt fra toppen i mars i fjor og kommer til å falle enda hardere når pengetrykkingen fortsetter. En fallende USD er positiv for aksjemarkedet; investorene må/og er villige til å betale flere dollar for hver aksje. Oljeprisen stiger, som er positivt for energi og finanssektorene. Andre råvareprisene stiger også; aluminium stiger siden mai 2020, kobber og nickel siden mars 2020. Andre harde aktiva som gull, sølv, BTC og eiendom i noen land har økt. Det er sterke inflasjonære krefter i swing som ikke måles ved dagens konsumprisindekser som utelater en rekke parametere og justeres stadig nedover via "hedonic" prisjusteringer. Den reelle inflasjonen er (og blir) derfor mye, mye høyere (og realrenten mye lavere). Fra den økonomiske historien har vi lært at høy inflasjon kan assosieres med massiv spekulativ interesse i aksjemarkedene. Under hyperinflasjonen i Weimar-republikken i begynnelsen av 1920-tallet opplevde aksjeindeksen en utrolig økning målt in den lokale DM valuteaen. Også i nyere tid har man sett Zimbabwiske og Venezuelanske aksjeindeksene gå til himmels. Mennesker lærer ingenting av historien.

Nedstengningene har revet økonomier på verdensbasis på et tidspunkt hvor de allerede var svake (Tysklands Q4/19 vekst var vel ca. 0%). USAs økonomi er i fritt fall og Spanias strukturelt svake økonomi er desimert og kommer ikke tilbake med det første. Jeg fikk i ettermiddag en "tour" via video gjennom byen Almuñécar hvor jeg har holdt til i lange perioder de siste årene. Det er dødt og veldig trist i gatene, butikkene er stengte. Kun en håndfull av de 10-15000 utlendingene som overvintrer hvert år er igjen. Av flere titalls hoteller er kun 1 åpent. En viktig barometer for økonomiens tilstand er antall biler solgt; i 2020 ble det registret 31,44% færre nye biler i hele Spania. Jeg tror ikke vi skal ha alt for høye forventninger til salget i landet med mindre vi får en stor ordre/avtale med en av de større supermarkedskjedene.

Hvordan å navigere gjennom disse tidene er ikke enkelt som er blitt påpekt. Dette er ingen finansiell råd, men jeg liker harde aktivaer, edelmetaller, gruveaksjer med ekstremt lave kostnader og stor produksjons- og leteoppside, råvarer, trygge utbytteaksjer (som STRO), "emerging markets" (som forsatt har en "laissez-faire" kultur med mindre offentlig innblanding) og ikke minst en rikelig cashbeholdning.

Redigert 23.01.2021 kl 22:20

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.