Grønne aksjer

Max Mekker
03.02.2021 kl 15:01 1954

Her var det mye tullprat som folk ikke har noe belegg for.

Klimaet = den gjennomsnittlige været over lang tid. Verdens metereorologen måler dette i sykluser på 30 år for å bestemme hva klimaet i en region er.

Klimaendringer har vært en konstant gjennom hele jordas historie - både på makro og mikronivå. Ting på jorda som påvirker klimaet her kan f.eks. være vulkanutbrudd. I tillegg bestemmes klimaet av solaktivitet (som går i sykluser), jordas elliptiske bane rundt solen, og jordas helning i forhold til solen (også kalt oblikvitet). Alle disse faktorene påvirker klimaet, og dermed livet på jorda. Disse kan vi ikke gjøre noe med. Klimaet er alltid i endring, men nå i et tempo som er uforholdmessig raskt i forhold til tidligere tider.

I tillegg er værsystemene som påvirker jorden i en evig symbiose. Klimaendringene vi ser i dag betyr heller ikke at det kommer til å bli varmere absolutt overalt - men værmønster påvirker hverandre, og endrer dermed forutsetningene for livet. Hva som skjer i Atlanteren avgjør nedbørsnivået rundt Middelhavet, som igjen kan påvirke avlingene der osv. osv.

Grunnen til at vi kan si med stor sikkerhet hvordan fortidens klima var er at det finnes mange spor vi kan bruke:

Årringer i trær kan fortelle oss om nedbør. Dette kalles dendrokronolgi.
Vi har isprøver fra Grønland og Antarktis hvor vi graver flere tusen meter ned i ismassen, som kan gi oss spor på hvordan klimaet var, eller hendelser som vulkansutbrudd ved hjelp av mikroskopisk aske eller karbondatering av støv.
Vi kan karbondatere stalagmitter i grotter.

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.