Finans og forsikring

Stan82
06.02.2021 kl 15:00 3774

Jeg har ikke samme omfang som Riverstone, men p.t. lån fordelt på Fundingpartner, Monner, Kredd.
- Selskapene er registrerte betalings- og/eller låneformidlingsforetak, og JA, de rapporterer automatisk til Skattemyndighetene. Kameo har jeg ikke erfaring med, men så lenge de håndterer transaksjoner er de underlagt samme rapporteringskrav om de øvrige.

- Om fradrag (vesentlig forenklet!) :
Tap på lån/fordring er ikke noe "investering/kjøp" på samme måte som aksjer. Ved aksjer har man i praksis ervervet del av et selskap. Når selskapet faller i verdi, og man realiserer dette tapet, har det oppstått et tap på formuesgodet (eller "eiendelen", om du vil). Ved lån er det ingen "eierandel" som er tapt, det er bare penger som har byttet hånd, og er borte/brukt opp. Tap på fordringer er derfor ikke fradragsberettiget, med enkelte unntak.

Det viktigste unntaket er dersom lånet er ytt i forbindelse med næring (se evt. skatteloven § 6-2 (2)). Dette gjelder f.eks. for profesjonell utleier som lar en leietaker bli boende på avtale om kreditt, i stedet for å kreve løpende husleie. Kreditten blir selvfølgelig aldri betalt av leietaker, som går konkurs med 0,- i formue. Tapet for huseier er da i praksis et tapt lån/fordring ifm. utleienæringen, og som utleier kan kreve fradrag for når tapet må realiseres.

Crowdfunding er self. ikke lån ifm. næring - med mindre du er en bank og har konsesjon fra Finanstilsynet for å drive profesjonell utlånsvirksomhet ^^. (For alle andre uten uten konsesjon gjelder foreløpig utlånsgrensen på 1 million per år, en grense Finanstilsynet har satt for å beskytte forbrukere mot seg selv, og mot å gjøre utlånstransaksjoner de/vi ikke forstår risikoen av). Det er mulig holdingsselskaper som bidrar i Crowdfunding kan forsøke seg på fradrag, men jeg er skeptisk til dette også, i og med konsesjonsplikten for å drive utlånsvirksomhet.

Tap på fordringer er ellers bare fradragsberettiget ved omsettelige mengdegjeldsbrev - på dette forumet gjerne kalt obligasjoner ;) Her kjøper man omsettelige rentekrav, altså et formuesgode, på samme måte som aksjer.

Moralen er altså enkel: dersom du KUN har som mål å diversifisere porteføljen din med selkapslån og -gjeld: kjøp obligasjonsfond!! Alle kjente tradingplattformer har en mengde tilbud innen obligasjoner, i alle risikoklasser, med dertil ulik avkastning. Et godt alternativ for den som har 3-5 år horisont, ønsker moderat risiko og er fornøyd med alt fra 2-8 % årlig avkastning. For øvrig kun en personlig mening, intet råd :P

Ellers tillater jeg meg å dele egne tanker/erfaringer:
Manglende fradrag for tap i Crowdfunding er en vesentlig og skjult ulempe som mange privatpersoner ikke ser, og etter mitt syn en stor hemsko for at Crowdfundingen kan vokse til å bli et reelt investeringsalternativ til aksjer og obligasjoner. Den andre største ulempen er at kapitalen er låst, slik Riverstone påpeker.

Av fordeler nevnes at forventet avkastning er stabil - man trenger ikke la seg stresse av korte markedssvingninger - enten blir gjelden betalt som avtalt, eller så tapes den, noe som er enkelt å forholde seg til. For enkelte kan det sågar være en fordel at pengene er "låst". Erfaring viser at småsparere og privatinvestorer har en sterk tendens til å bytte aksjer og fond hele tiden, gjøre kortstige trades og - unnskyld - tullete forsøk på å time markedet - jevnt over med liten eller ingen suksess (dette er ikke min påstand, men ren statistikk - kilder fins overalt på nettet). Psykologien, grådigheten og frykten ødelegger for de fleste. Man panikkselger på feil tidspunkt, sikrer ikke gevinst, bytter feil fond, blir gjerne med på en ny nedgang i ett nytt selskap, når det første er i ferd med å bunne ut eller hente seg inn, etc. etc.

Personlig var den enkle psykologien i Crowdfunding helt bevisst og attraktiv når jeg skulle tilbake til markedet som småsparer. Det fjerner rett og slett mange valg gjør det mulig å ødelegge for meg selv. Startet på Monner og Kredd sommeren 2019. Nå som jeg er blitt *litt* mer komfortabel med hva jeg vil satse på, har jeg heller sett meg ut en utvalgt portefølje med enkeltaksjer, aksje- og obligasjonsfond. Enkeltaksjene mest for å ha noe å følge med på, og for å ta noe høyere risiko enn fondene - men målet er nok å redusere enkeltaksjene, det er både vanskelig og risikabelt. Og dessuten: 8-10% årlig gevinst i fond er det ingen rasjonell grunn til å være misfornøyd med.

Litt off-topic dette, så nevner at jeg fortsatt har noe Crowdfunding, av grunnene nevnt over. Min erfaring så langt er at Fundingpartner virker mer strømlinjeformet, gode i kredittvurderingene, har den beste plattformen og seriøs i oppfølgingen av evt. mislighold etc. Monner har jeg tenkt å fase ut, på meg virker det som om prosjektene gjennomgående har (marginalt) dårligere sikkerhet enn hos FP, og opplysningene er litt vanskeligere tilgjengelig. FP synes også å ha en mer solid Crowd (8000 stk.). Uansett er begge seriøse og har solide eiere (DNB, Schibsted mfl. for FP og SR-bank for Monner).

Kredd har jeg beholdt for morro skyld. Forretningsmodellen deres er slående enkel: Målgruppen er "de beste lånekundene" som allerede har forbrukslån i andre banker til typ. 12-17% rente, og tilby refinansiering via Crowd til 7-8%. Tanken på å ta litt av marginen til forbrukslånsbankene tiltaler meg ;) Misligholdte krav blir solgt til inkasso for eks. 40-60% av pålydende, og Kredd er dermed den eneste aktøren som garanterer for at man - i verste fall - får tilbake 40-60% av hvert enkelt lån. Fordeler man da utlånene sine på 30-50 personer, blir risikoen svært akseptabel, og den effektive avkastningen grei (6-7% etter tap).

Men som Riverstone er inne på blir dette nesten mer en hobby; sammenlignet med obligasjoner er det få fordeler med å investere i Crowdfunding-lån. Vil man diversifisere mot eiendom, kan man jo kjøpe eiendomsaksjer eller -fond, i steden for å låne ut til små og halvstore enkeltprosjekter. Kredd ser jeg imidlertid på som en reell diversifisering av porteføljen, ettersom denne er den eneste (av mine) som går direkte mot andre privatpersoner, ikke selskaper.

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.