Grønne aksjer

DSM
02.03.2021 kl 21:07 4895

Facinerende å følge diskusjoner om Havyard og HAV, båder her og på Facebook. Skremmende mange har ikke forstått noe av hvordan beslutninger tas, hva utbytteaksjer vil si (og hva fravær av utbyttekaksjer ev. vil si), eller hva korreksjonen i kursen teoretisk indikerer.
1) Beslutning av utbytteaksjer kommer fra styret, som representerer eierne i selskapet (=aksjonærer). Med andre ord, CEO kommer ikke til å gi noen lovnader eller ta noen beslutning om dette. Ref. mange som lurer på om det kommer beskjed om dette i morgen under investorpresentasjon. En presentasjon som for øvrig er om og av HAV, som fra et selskapsstryingsperspektiv ikke har NOEN formell innvirkning på om Havyard sine eiere beslutter utbytteaksjer. Dette er noe en stor andel ikke har skjønt, ref. facebook og andre forum.
2) Utbytteaksjer er en måte å omfordele den direkte styrelsen av verdiene en aksjonær eier. Som eier i Havyard eier man indirekte aksjer i HAV. Verdien av disse HAV-aksjene er etter økonomisk teori NØYAKTIG den sammen om du eier det indirekte eller direkte. Det å dele ut utbytteaksjer gjør derimot at du som aksjonær selv kan bestemme om du ønsker å selge din andel av HAV-aksjer og heller sitte på cash. Dermed argumenteres det oftere at dette er en bedre løsning for aksjonærer, fordi hver enkelts fleksibilitet øker. Men ref. diskusjoner på facebook og forum, så er det mange som tror at når det ikke har blitt besluttet utbytteaksjer så har man blitt frarøvet verdiene sine. Dette stemmer altså ikke - du eier fortsatt like mye! Med ett mulig unntak: hvis man mener HAV-emisjonen ble gjort med en rabatt. I så fall gav man bort noe verdi der til de som kjøpte disse aksjene. Kjent som utvanning, for de som fortsatt ikke har forstått hva det ordet betyr.
3) Og utvanning bringer meg til siste poeng. Med kursfallet som har vært fra før emisjonen til i dag, så fremstår det som at rabatten gav bort 1/3 av verdien av havyard i emisjonen. Noe jeg ikke tror er tilfellet, og heller en overreaksjon.

Husk også, som har blitt påpekt av Havyard: De største aksjonærene i Havyard (inklø Sævik) har sin største eksponering mot HAV gjennom eierskapet i Havyard. Ingen av de har gitt bort verdiene sine i HAV, ref. punkt 2 over. Hvis disse storeierene over tid ser at kursen på HAV går oppover uten at Havyard følger etter, vil det bli besluttet å dele ut utbytteaksjer på flekken, eller selge aksjene for å heller få inn cash. Verdiene FORSVINNER IKKE.

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.