Sjømat ‑ fiskeri og oppdrett

aksjeguru2007
13.02.2018 kl 09:24 8354

LAKS:FOKUS PÅ ETTERSPØRSEL, KOSTNAD, KONTRAKTER OG UTBYTTE -ANALYTIKERE
(Artikkel første gang sendt mandag 12. februar)

Oslo (TDN Direkt): Flere av de børsnoterte sjømatselskapene legger denne uken frem resultater for fjerde kvartal 2017. Analytikerne venter fokus på utvikling i etterspørsel, kostnadsnivå, kontraktsdekning og utbytte.

Analytiker Alexander Aukner i DNB Markets påpeker at Marine Harvest, Norway Royal Salmon (NRS), Salmar og Bakkafrost allerede har offentliggjort handelsoppdateringer for fjerde kvartal med nøkkeltall som slaktevolum og inntjening. Ettersom aksjemarkedet normalt sett er fremtidsrettet blir det trolig viktigere for selskapsverdien hva som kommuniseres om fremtiden.

-Inntjeningen i fjerde kvartal er naturligvis interessant, men aksjemarkedet kommer til å legge vesentlig mer vekt på følgende punkter: Hvordan har etterspørselen reagert på de reduserte prisene, hvor mye har produksjonskostnadene kommet ned, hvor stor andel har blitt signert på kontrakt og til hvilken pris, samt utbyttenivået, som vil gi oss en god pekepinn på hvor optimistiske selskapene ser på fremtiden, sier han til TDN Direkt.

I tillegg blir det trolig fokus på vekstguiding fra selskapene. Det er liten tvil om at utbudet av norsk laks vil øke i løpet av 2018, og ifølge analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets varierer estimatene for volumvekst mellom seks og ti prosent for inneværende år.

-Det blir viktig hva selskapene sier rundt forventet vekst i 2018. Det er en generell gjenganger i mange kvartaler, men det blir spesielt viktig med tanke på at det ligger an til en vekst på alt mellom seks til ti prosent i 2018, sier han til TDN Direkt.

Grunnet forventninger om høyere volumer og lavere laksepris i 2018 sammenlignet med for ett år siden vil analytikerne følge ekstra godt med på hvordan selskapenes kostnadsnivå utvikler seg.

-Marginene er alltid interessante. Sannsynligvis ser vi ikke de store kostnadsforbedringene allerede nå, det er mulig man må vente litt flere kvartaler før man får det helt inn. Man slakter fremdeles hovedsakelig på 2016-generasjonen, og en viktig trigger for at kostnadene skal komme ned er at slaktevekten kommer opp. Det er først og fremst for 2017-generasjonen at vekten er mye opp år over år, og det er først når man for alvor slakter på den at man skal se et vesentlig lavere kostnadsnivå, sier analytiker Vidar Kristoffer Strat i ABG Sundal Collier til TDN Direkt.

Ifølge Tønseth i Sparebank 1 Markets vil slaktingen av 2017-generasjonen begynne i april/mai. Og siden Norge har eksportert mye laks de seneste månedene er det mindre fisk tilgjengelig i det korte bildet.

-Dermed er det fullt mulig at prisdannelsen i det korte bildet kan være nokså grei, siden det er ikke noe særlig vekstpotensiale. Men det kommer en massiv generasjon fra 2017, sier han.

Videre tror Strat i ABG Sundal Collier det blir interessant å høre hva selskapene har inngått av fastpriskontrakter og hvilket prisnivå de ligger på, blant annet fordi dette reflekterer etterspørselssituasjonen.

-Det er for så vidt interessant om de deler noen inntrykk av etterspørselssiden nå som spotprisnivået har kommet litt ned fra de høye nivåene man så spesielt gjennom 2016 og 2017, og om man har fått en kjøperside som er litt mer komfortabel med prisnivået. Men dette vil også være en refleksjon av kontraktspriser og kontraktsandeler i 2018, sier han.

Også Aukner i DNB Markets er spent på hva selskapene sier om etterspørselen.

-Om aksjemarkedet skulle blitt komfortabelt med tanken på at etterspørselen faktisk er bedre enn man har fryktet kan vi fort se en rekyl i aksjekursene for hele sektoren. Det har nesten gått sport i å være negativ til sektoren i det siste, noe som er reflektert i den laveste anbefaling-rangering blant analytikerne siden 2012, og et stort antall aksjer på utlån i Marine Harvest. Det kan fort bli trangt i døren hvis de dystre spådommene ikke skulle slå til, sier han.

Siden fjerde kvartal er årets siste er analytikerne også spent på hva selskapene betaler av utbytte.

-Vi ligger an til et betydelig lavere inntjeningsnivå nå enn hva det så ut til å bli for et års tid siden. Så hvilket nivå oppdretterne legger seg på vil absolutt være interessant. For eksempel for Marine Harvest ser vi at inntjeningen faller nokså kraftig med en laksepris på litt over 50 kroner pr kilo. Endringen i fri kontantstrøm er nesten en halvering når man sammenligner en laksepris på 50 kroner pr kilo med 60 kroner. Så det skal jo egentlig tilsi nesten en halvering i dividendekapasiteten fremover, men det er ikke sikkert det skjer umiddelbart, siden de fortsatt har en nokså sterk balanse. I tillegg ligger det litt til rette for at prisbildet på laks blir bedre mot 2019, sier Tønseth.

Forventningene til hva som vil være fokus er nokså likt fra selskap til selskap, men Strat i ABG trekker frem NRS og Austevoll Seafood som det kan komme interessant informasjon fra.

-NRS har hatt trøbbel med sykdom, så det blir interessant å se hvordan det til syvende og sist har slått ut. Vi har en del informasjon gjennom trading-oppdateringen deres, men det er likevel litt spenning rundt hvordan det faktisk ble til slutt, sier han.

Når det gjelder Austevoll ble kvotene lavere enn forventet i den andre sesongen av anchoveta-fisket i Peru.

-Fiskemel- og fiskeoljeprisene har styrket seg, men det betyr sannsynligvis at volumet er ganske dårlig. Forventningen er at selskapets eiendeler med unntak av Lerøy skal presentere relativt dårlige tall for fjerde kvartal, så det blir spennende å se om det har materialisert seg, sier analytikeren videre.

DNB Markets, ABG Sundal Collier og Sparebank 1 Markets har estimater for spotprisen på laks i 2018 på henholdsvis 55, 54,5 og 50,9 kroner pr kilo.

henrik.brekke@tdn.no
Redigert 21.01.2021 kl 08:47

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.