Offshore

hstray
10.04.2021 kl 10:27 2457

Er mange viktige elementer som blir utelatt i denne diskusjonen iht restruktering av Dof.

1. Brasiliansk statsbanker som BNDES og Banco del Brazil som har store låne engasjement mot Dof Sub, Norskan og Dofcon vil ikke delta i en refinansiering. I andre refiansieringer vi har sett i bla Siem offshore har det vært ett krav fra norsk og europeisk banker at også brasilianske banker skal delta kollektivt. Dette har de frem til nå nektet.
Disse bankene har tilbydd kollektive løsninger med standstill til en samlet offshore bransje, og vil ikke delta i individuelle løsninger. Hilde her selv uttalt flere ganger at en refinansiering av Dofsubsea er svært komplisert.

2. Dof usikrede obligasjonsgjeld ligger i Dof Subsea. Obligasjonseierne i Dof Sub ville ikke vurdert en konventering av gjeld til aksjer i Dof, men vil kreve at dette ble gjort mot Dof subsea aksjer. Dof Sub med datterselskaper Dofcon er kronjuvelen i Dof gruppen. Det er lite tenkelig at Laco med hovedeier Helge Møgster ser noe verdi i å delta i en refinansiering av Dof visst store deler av eierskapet til Dofsubsea forsvinner til obligasjonseiere. Sikrede lånegivere, bankene ser samme scenarioet og de har en stor interesse av å holde selskapet samlet og ha med seg industriell hovedeier Helge Møgster videre.

3. Bankene, Giek, obligasjonseiere tar enorme tap i andre rigg engasjementeter.
Prognossene og tapsbudsjettene er sprengt ette Soff og Sdrl alene. Og flere rigg engasjementer står i kø. COVID året har i tillegg skapt full krise i en samlet hotell og reiselivsbransje med store låne engasjementeter..

4. Bankene ser på nøkkeltallene EBITDA og NIBD/EBITDA når refinansieringsløsninger blir fastsatt. Men ser da i klartekst hvilken betjeningevne selskapene har.
NIBD/EBITDA hos Dof i Covid året 2020 er 6,5. Til sammenligning er NIBD/EBITDA hos Soff etter refinansiering i 2020  15.

SDRL har  en EBITDA på - 3.385 mrd NOK, og renteutgifter 4 mrd,  op.cashflow  -3.57

Dof og flere andre har nedskrevet verdiene til negativ EK for å komme i en bedre posisjon ovenfor bankene. EBITDA og NIBD/EBITDA Kan man ikke manipulere seg bort fra og er viktigste faktor for bankene når man vurderer betjeningsevne på gjeld.

Helge Møgster var tydelig i forrige refinansieringsrunde som ikke ble landet på at Laco kunne gå inn med maksimalt 200 mill. At denne summen skal økes til 500 - 1 mrd er tvilsomt og svært lite sannsynlig.
Redigert 10.04.2021 kl 10:28

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.