Olje

omans
23.01.2019 kl 15:10 6452

Tenk deg at Saudi Arabia kontrollerer oljemarkedet.
De fikk prisen opp fra 40 dollar til 120 dollar etter finanskrisa i 2009 ettersom man ville kutte inn på tilbudet,
og de fikk prisen ned fra 100 dollar til 30 dollar 2014/2015 ifm at shale oil kom for fult og spiste av deres andeler, hvorpå man altså ikke ville kutte tilbudet for å ramme shale oil. Oljen fløt. Etter en smertefull periode, innså oljesjeikene der nede at man selv ikke kunne tjene penger heller i lengda, snarere det ville styrt mot undergrunnen med så lave priser. Shale var i en viss grad rammet. Saudi Arabia innså også at man ikke bare kan basere seg på oljeinntekter og dermed ville prøve å få flere ben å stå på i fremtiden.
Men, så måtte man altså kutte produksjonen igjen, for å få opp prisen. Den kom helt opp i 86doll mest på spekulasjon om ennå større etterspørsel og mindre tilbud som følge av sanksjoner og problemer i flere opec land.
Så var det plutselig Trump som lettet på sanksjonene mot Iran, og hvilke land som kunne importere olje fra Iran. Samtidig gikk pumpene for fullt i Opec og Russ.
Trump ville ha prisen ned, og skaffe seg fordeler mhp amerika og lav bensinpris for velgerne hans. Scenariet var perfekt for Trump, som tok dette som en seier.
Kombinasjonen med stor frykt for slowdown i verdensøkonomien var en mix som sendte prisen ned igjen til 50 doll.
--
Men nå er Saudi Arabia igjen i en situasjon der man ønsker prisen opp. Når SA vil ha prisen til et visst leie, så vil prisen gå dit.
Historien viser dette :-)
Saudiene kalkulerer med 80 doll.
Redigert 23.01.2019 kl 15:12

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.