Olje og energi

BioBull
02.05.2021 kl 21:01 7995

Hva Var Det Jeg Sa...

Børskommentar
Nå ramler skjelettene ut av Scatec – unnskyld skapet

Scatec-aksjen er nå nesten halvert siden toppen ble nådd 8. januar. 28 milliarder kroner har forduftet.

Publisert: 03.05.21 — 12.49 Oppdatert: 31 minutter siden
Scatec-sjef Raymond Carlsen er i full gang med brannslukkingen etter fredagens kollaps i Scatec-aksjen. Han kjøper aksjer for fem millioner kroner.
Scatec-sjef Raymond Carlsen er i full gang med brannslukkingen etter fredagens kollaps i Scatec-aksjen. Han kjøper aksjer for fem millioner kroner. (Foto: Mikaela Berg) Mer...

Leseliste
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fornybaraksjen Scatec faller nye 2,5 prosent etter fredagens skrell der aksjen stupte 11 prosent. Selskapet utvikler, bygger og drifter solcelleanlegg, samt vannkraft etter kjøpet av SN Power. Siden «all-time high» ble nådd 8. januar er aksjen ned med 45 prosent. Aksjonærverdier for 28 milliarder kroner har forduftet, og selskapet prises nå til snaut 35 milliarder kroner på Oslo Børs.
At aksjen fortsetter ned mandag etter et så kraftig smell fredag er et alvorlig svakhetstegn for aksjen. Rent teknisk har kursen brutt kraftig ned gjennom støttenivået ved 200 dagers glidende gjennomsnitt. Et såkalt dødskryss er også i ferd med å etableres, der 50 dagers snitt bryter ned gjennom 200 dagers snitt.
Les også:
Opplagt rødt flagg når Scatec Solar må finne på egne resultatmål for å få det til å skinne
dnPlus
Årsaken til fredagens fall er opplysningene i Scatecs kvartalsrapport om brudd på lånebetingelser på anlegg i Ukraina per utgangen av første kvartal. Ett av anleggene brøt lånebetingelsene på grunn av manglende innbetalinger fra kunde.
Saken i seg selv kan selvsagt ikke forklare at Scatec-aksjen falt 11 prosent på fredag. Problemet er Scatecs øvrige portefølje av anlegg er rene «hvem er hvem» i land med høy politisk risiko. Scatec er representert i land som Filippinene, Laos, Egypt, Uganda, Malaysia, Brasil, Honduras, Jordan, Mosambik, Vietnam, Bangladesh, Mali, Lesotho og Rwanda.
«A wake-up call,» skriver DNB Markets i en analyses om TDN Direkt siterer fra mandag.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:
Gigantoppkjøp fra Scatec Solar: Kjøper SN Power fra Norfund for 10,9 milliarder kroner
«Med de nylige hendelsene i Ukraina tror vi at investorer har fått en påminnelse om den høye landrisikoen i Scatecs portefølje, som igjen gir grunn for en høyere rabatt på aksjen,» skriver DNB Markets.
Fornybarselskapene innen sol er fortsatt avhengige av statsstøtte, samtidig som Scatec opererer i land som DNB Markets betrakter som mer risikable land utenom OECD.
Les også:
Equinor har da ikke investert en formue i Scatec Solar for å surre med vannkraft
dnPlus
Meglerhuset peker på at de tre siste årene inntil januar 2021 har den viktigste driveren bak aksjen vært lavere avkastningskrav blant investorene. Selv om kursen er ned 45 prosent fra toppen beregner meglerhuset en justert, annualisert fri kontantstrøm målt mot markedsverdien (yield) på to prosent, som vurderes som så lavt at det ikke er bærekraftig.
DNB Markets opprettholder dermed sin salgsanbefaling og tar ned kursmålet fra 205 til 190 kroner. Det gir en ytterligere nedside på cirka 12 prosent i aksjen.
DNB Markets har advart om risikoen i Ukraina de siste syv til ti månedene. Meglerhuset mener at med nye og lavere tariffer på anleggene betyr det fortsatt negativ kontantstrøm til egenkapitalen, som igjen betyr fundingbehov eller lavere økonomisk verdi.
Les også:
Scatec stupte på børs etter lånebrudd i Ukraina
«Enda viktigere enn Ukraina isolert sett, vi tror denne situasjonen er nok en påminnelse om høy landrisiko. Dette ble ytterligere forsterket med selskapets fremhevelse av nye prosjekter i Irak, som krever en høy risikopremie for landrisikoen,» skriver DNB Markets.
Også mandag melder Scatec-sjef Raymond Carlsen i Scatec at han har kjøpt 22.500 aksjer i selskapet til kurs 221,3 kroner, til sammen nesten fem millioner kroner. Carlsen eier etter dette 3,1 millioner aksjer i Scatec.
Fem millioner kroner er et betydelig innsidekjøp, og må helt åpenbart kunne betraktes som at Carlsen er i full gang med brannslukkingen. Verdien av Carlsens aksjepost i Scatec har falt fra 1,2 milliarder kroner i januar til 690 millioner kroner nå.
Carlsen er syvende største aksjonær i Scatec med 1,9 prosent av aksjene. Equinor er største eier med 13,1 prosent.
Redigert 03.05.2021 kl 14:23

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.