Farma

Garderobemannen
28.01.2019 kl 17:07 11949

Litt mer om årsaken til at presentasjonen av tallene har tatt litt tid:

Når et selskap som PCIB skal gjøre et klinisk studium må det inngås en kontrakt med en «Principal investigator» (PI - legen som skal lede studien). Det må også inngås kontrakt med legen og sykehuset vedkommende tilhører.

Når selskapet betaler for studien er det selskapet (PCIB) som eier alle dataene, og kan benytte resultatene senere. Men det er vanlig at sykehuset som utfører studien krever en klausul om «Publication». I dette punktet står det at klinikeren (PI og andre som er med i studien) har rett til å publisere dataene. Når studien er ferdig har forskerne vanligvis 3-4 måneder å skrive ferdig en publikasjon og få den sendt inn til et tidsskrift eller til en konferanse. Når forskeren har skrevet ferdig publikasjonen skal den etter en slik klausul sendes til selskapet (PCIB) – hvor selskapet har 1 måned på seg til å vurdere dataene/artikkelen. Som nevnt ovenfor er det denne standardiserte klausulen jeg tror er med i avtalen PCIB har inngått med ekspertgruppen til Professor Sjoerd van der Burg. Jeg vil tro at PCIB i dette tilfellet opererer med 3 måneder, men det kan også være avtalt 4 måneder. Avvik utover dette, har jeg mindre tro på.

Hvis selskapet finner at noen av funnene kan gi opphav til nye patenter, kan selskapet pålegge forskerne/forskningsgruppen å vente inntil 6 måneder før de kan publisere dette. Årsaken er at en publisering ellers ville ødelagt retten til patent som følge av publiseringen før patentsøknaden.

Et annet moment som nok vekker en viss utfordring for PCIB er hvordan man skal måle hva som er god immunrespons. Måler man antall/andel CD4 T lymfocytter (hjelperceller), eller er det CD8-celler man måler (dreperceller), måler man en kombinasjon av dette (siden de er avhengig av hverandre for at immunresponsen skal bli best), eller er det andre relevante måleparametre. Dette får man heldigvis god hjelp til fra Professor Sjoerd van der Burg i det vitenskapelige. Men PCIB får jo en utfordirng i hvordan de skal "popularisere" dette, dvs gjøre det forståelig for markedet. Det blir spennende å se hvordan PCIB velger å formulere seg i sin kommunikasjon til markedet.

Kilden for ovenstående opplysninger er Jónas Einarsson, som har sittet i styret i en rekke av Radforsk-selskapene i flere år. Han har vært med og forhandle, og inngå en rekke slike avtaler.
Redigert 28.01.2019 kl 17:23

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.