Shipping

Triton
02.02.2019 kl 10:37 18344

Avis: Gruveselskap i Brasil kjente til risiko ved jordskred
Gruveselskapet Vale visste at områdene som ble rammet av forrige ukes jordskred, var utsatt ved et eventuelt demningsbrudd, ifølge en brasiliansk avis.

FOTO: NACHO DUCE REUTERS

Vetle Forsland og NTB(NTB) Publisert: 09:53 - 02.02.2019, Oppdatert: 10:20 - 02.02.2019
Hittil er 115 personer bekreftet døde etter at en demning brast og begravde deler av byen Brumadinho i gjørme. 248 mennesker er fortsatt savnet etter ulykken, men det er lite håp om å finne noen av dem i live.

Beredskapsplanene til Vale, selskapet som eier gruva, avdekket at et kontor og en restaurant en kilometer unna demning lå utsatt til dersom demningen skulle briste, skriver avisen Folha de São Paulo. Mange av dem som mistet livet, spiste lunsj på den aktuelle restauranten da gjørmebølgen tok dem, ifølge avisen.

Mener Vale undervurderte faren
Leirskredet som ble utløst da demningen brast, ødela flere av sirenene som skulle varslet de ansatte om ulykken, og en rømningsvei selskapet hadde beskrevet som trygg, ble sperret av gjørma. Minst to ansatte med ansvar for å varsle om ulykker døde.

Avisen beskylder Vale for å undervurdere farene ved et demningsbrudd.

Selskapet svarer på sin side at alle deres demninger har beredskapsplaner basert på tekniske undersøkelser og hypotetiske situasjoner ved et eventuelt brudd.

– Demningen hadde alle relevante stabiliseringssertifikater og ble sjekket jevnlig av eksterne, uavhengige firmaer. Det var inspeksjoner to ganger i uken, heter det i uttalelse fra gruveselskapet fredag.

Stupte 22 prosent
Meldingen om demningkollapsen, som ble sendt ut fredag etter stengetid forrige uke, sendte aksjen rett ned på børsen i São Paulo.

Mandag var aksjen ned hele 22,64 prosent.

Ifølge Reuters ble 62 milliarder dollar, tilsvarende over 140 milliarder kroner, av markedsverdien barbert bort av det som er Brasils største gruveselskap.

Tror det kan bli noen turbulente uker fremover, ser ikke bort fra at Vale blir pålagt å stenge flere gruver (Ref. NH)

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.