Industri

Barbro
06.02.2019 kl 14:57 1135

2019
Råvarepriser har vært svake, og aksjene har vært enda svakere. Disse sektorene fikk «skamplett» stempel på seg i desember og ble gruset rett før nyttår. Nå tror jeg fjorårets tapere kan bli årets vinnere.Råvaresektoren og relaterte sektorer hadde et forferdelig 4. kvartal ifjor trigget av svakere økonomisk vekst i Kina og lagertrekk i verdikjedene pga usikkerhet rundt handelskrigen med USA. Kinesisk PMI er nå tilbake til samme lave nivå som i 1. kvartal 2016 da den kinesiske økonomien bunnet ut forrige gang. Den gang var råvarelagre svært høye, noe de overhode ikke er idag.

Kina har de siste ukene annonsert en rekke omfattende tiltak for å stimulere økonomien. Første signaler om effekten av disse tiltakene vil vi se etter kinesisk nyttår er ferdig i starten av februar. Sammenfallende med en forventet handelsavtale mellom Kina og USA som nå virker stadig mer sannsynlig kan dette trigge en ny opptur i kinesisk økonomi og endre sentimentet blant bedriftene, slik at de siste månedene med lagernedbygging snur til lageroppbygging igjen. Deltaeffekten kan bli stor. Historisk har rentehevingspauser i USA som vi er inne i nå også vært bra perioder å være eksponert i disse sektorene.

Aksjene innen råvarer er svært gunstig priset basert på dagens lave råvarepriser. Elkem og Boliden med pris/bok rundt 1.0 handles på en P/E multippel basert på dagens lave råvarepriser på kun 8x med nesten ikke netto rentebærende gjeld. Tørrbulk kan også få et skikkelig oppsving. Sektoren prises langt under NAV etter en lengre periode med svak aksjekursutvikling. Ratene ser nå ut til å ha bunnet ut. Det hjelper også på at Kina tar en pause i økningen av skrapstålforbruket sitt på grunn av kapasitetsproblemer og høye skrapstålpriser. Da skal det importeres mye mer jernmalm.

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.